Muziekfestijn Dokkum Cultureel op vernieuwde Markt

DOKKUM - De Markt in Dokkum vormt zondag 3 juni het toneel van vier muzikale acts, die allen min of meer een link met Dokkum hebben.

Met dit 'Hallo Jumbo zondagmiddagconcert' opent de Stichting Dokkum Cultureel haar nieuwe zomerseizoen en wordt tevens de herinrichting van de Markt gevierd. Tijdens dit muziekfestival, dat om 14.00 uur begint, zullen er optredens zijn van de Joint String Friends, Bonifacius Band, Progress en Jack Bottleneck.

De Joint String Friends bestaat uit vier vrienden uit verschillende generaties. Ze brengen een breed palet aan muzikale stijlen. Behalve folk en wereldmuziek maken ze ook uitstapjes naar pop en luistermuziek. Ze stappen van een Hongaarse csardas zonder moeite over naar Keltische folk en wisselen Mark Knopfler graag af met een fraaie hora. De diversiteit van de muzikanten blijkt dus ook uit het repertoire.

De band Progress werd begin 2007 opgericht. Het repertoire is te omschrijven als ‘Classic Rock’, een brede mix van rustige ballads en stevige rock uit de periode van 1960 tot nu. Voornamelijk Engelstalig, maar hier en daar ook vertaald in het Fries.

De Bonifacius Blues Band stamt uit het eind van de jaren zestig. Ze hadden toen nog lange haren, leren jacks en een flinke schare fans en speelden in heel Friesland en een enkele keer buiten de provincie. Begin jaren zeventig zette de band er echter een punt achter. Bijna vijftig jaar kamen de muzikanten via Facebook weer met elkaar in contact, wat leidde tot een reünieconcert in MFC De Beijer in Rinsumageast. Dat ene optreden smaakte naar meer en de Bonifacius Band is inmiddels levendiger dan ooit. Wat het repertoire betreft spelen ze nog steeds met name blues uit de jaren zestig en zeventig.

Jack Bottleneck behoeft nauwelijks introductie. Met een veelzijdig repertoire, z’n rauwe markante stem slaagt hij er telkens weer in het publiek te raken. Hij zingt blues, bluegrass, countryblues en andere Amerikaanse muziek.

De optredens zijn gratis toegankelijk.