Eis 1 jaar cel voor mishandeling vriendin

LEEUWARDEN/DOKKUM - Een Dokkumer (27) ging op 30 december volledig door het lint, toen zijn vriendin hem meedeelde dat er definitief een einde was gekomen aan de relatie. Donderdag moest de Dokkumer zich voor de Leeuwarder rechtbank verantwoorden.

Op zolder mishandelde hij zijn vriendin, hij sloeg en schopte haar, vooral tegen het hoofd. De vrouw had verwondingen aan beide slapen. Tegen de politie had de Dokkumer (27) gezegd dat het 'in een vlaag van razernij' was gebeurd. Zijn vriendin had een dag eerder gezegd dat ze wegging. De volgende dag kwam ze om kleding te halen. Zo was het volgens de Dokkumer wel vaker gegaan, er was vaker iets tussen hun voorgevallen en dan kwam het ook weer goed.

Hij was volgens eigen zeggen rustig, totdat de vriendin zei dat ze een ander had, toen 'knapte' er iets. Het was niet voor het eerst dat de Dokkumer gewelddadig was geweest. Op 9 maart 2016 kreeg hij van de rechter een werkstraf, ook omdat hij zijn vriendin had mishandeld. De rechter vond destijds ook dat de Dokkumer zich moest laten behandelen bij de GGZ. Dat ging niet altijd zoals het moest, hij kwam volgens de reclassering een aantal malen niet opdagen.

De mishandeling heeft enorm veel impact gehad op het slachtoffer, ze kreeg nachtmerries en ze is bang voor de verdachte. Dat is niet nodig volgens de Dokkumer. 'Als ik haar zie, loop ik weg'. Bij hem is niet een echte stoornis vastgesteld, maar er zijn wel bepaalde persoonlijkheidstrekken -onder andere een stoornis in de impulsbeheersing- waar aan gewerkt moet worden.

De Dokkumer is volgens een psycholoog verminderd toerekeningsvatbaar. Hij zit nog steeds vast, als het aan de officier ligt zal dat ook nog even gaan duren. Zij eiste voor een poging tot doodslag een celstraf van een jaar plus een half jaar voorwaardelijk. Verder moet de Dokkumer een intensieve behandeling krijgen en mag hij geen contact opnemen met zijn ex. De rechtbank doet op 7 juni uitspraak.