Friese dieselrijders gaan fossielvrij

DRACHTEN - Friesland is de eerste provincie waar auto’s fossielvrije diesel kunnen tanken. Acht Tamoil tankstations bieden vanaf vandaag Blauwe Diesel B100 aan.

Het eerste tankstation is vandaag feestelijk geopend door Tjeerd van Bekkum van LF2018 en wethouder Pieter van der Zwan, gemeente Smallingerland. Overige aanwezigen zijn Bouwe de Boer (Fossylfrij Fryslân), Tsjeard Hofstra (Elfwegentocht) en de directeuren Pieter Zonneveld (Neste), Germ Wiersma (Future Fuels) en Ronald Kempen (Tamoil Nederland).

Op dit moment is Blauwe Diesel B100 reeds beschikbaar op de Tamoil tankstations in Drachten, Leeuwarden, Marrum, Winsum (Fr.) en Suameer. Vanwege de Elfwegentocht zal vanaf 1 juli Blauwe Diesel B100 ook worden verkocht bij de Tamoil pompen in Akkrum, Kollum en Wolvega.

Blauwe Diesel B100 is een HVO, een Hydrotreated Vegetable Oil, die volledig wordt geproduceerd uit hernieuwbare en duurzame grondstoffen. Zo is deze diesel geheel fossielvrij en emissiearm. De fossielvrije diesel wordt door Neste in Rotterdam gemaakt van afval- en reststoffen. De grondstoffen gaan niet ten koste van de voedselketen. Met deze hernieuwbare diesel creëert Neste een duurzame oplossing voor zowel bedrijven als particulieren.