Streekpad Noardlike Fryske Wâlden

Boelenslaan - Het nieuwe langeafstandswandelpad door de Noardlike Fryske Wâlden wordt volgende week geopend. Het 165 km lange Streekpad slingert dwars door het Nationaal Landschap, maar ook door natte natuurgebieden als het Bûtenfjild en de Houtwiel. Het wandelpad bestaat uit 27 verschillende routes door het afwisselende landschap.

Twee enthousiaste wandelaars, Jaap en Anneke Jongejan uit Boelenslaan, vonden het merkwaardig dat ondanks de vele wandelmogelijkheden in het gebied er geen ontsluiting bestond via een langeafstandswandelpad (LAW). Wandelen is voor veel mensen een favoriete bezigheid en overal in Nederland bevinden zich LAW’s, waarvan het Pieterpad de meest bekende is. Daarom ontwikkelden zij, samen met de vereniging Noardlike Fryske Wâlden en stichting Wandelnet, een nieuw Streekpad. Gebaseerd op de bestaande wandelpaden en verbindingen door het Nationaal Landschap.

Landelijke ontsluiting

De meeste LAW’s en streekpaden worden beheerd en uitgegeven door de landelijke koepelorganisatie Wandelnet. Ook het nieuwe streekpad maakt deel uit van deze landelijke routestructuur. Er kwam steun vanuit de Agrarische Natuurvereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) die zich richt op versterking van samenhang tussen natuur, landschap en economische ontwikkeling. ,,Steun van de NFW was voor ons buitengewoon belangrijk’’, aldus Jaap Jongejan. ‘‘Met name de bereidheid om een projectleider aan te stellen nam ons veel werk uit handen’’.

Het streekpad loopt door vijf gemeenten in Noordoost - Friesland. Elk van de gemeenten zag het belang in van een recreatieve voorziening voor wandelaars die uit alle delen van Nederland komen . Zowel de gemeenten als de provincie verstrekten een financiële bijdrage aan het Streekpad.

Veel onverharde paden

Wandelaars hechten veel belang aan een afwisselende route door dorpen en door natuurgebieden. ,,Wij hebben ons best gedaan om een deel van de route over onverharde paden te laten lopen’’ aldus Jaap en Anneke Jongejan. Het streekpad loopt van Burgum naar de Trynwâlden en via Aldtsjerk naar het Bûtenfjild. Via Damwâld en de historische halepaden gaat de route naar Kollum en Buitenpost. Via Jistrum en Drogeham voert de route oostelijk tot de grens met Groningen. Vervolgens via Eastermar naar Nationaal Park De Alde Feanen en dan weer terug naar Burgum. Ook de medewerking van Staatsbosbeheer en It Fryske Gea was belangrijk voor het realiseren van het streekpad. Op 12 april wordt het streekpad officieel geopend door NFW-ambassadeur en weerman Gerrit Hiemstra.