Brandweer De Westereen zoekt nieuwe collega’s

De Westereen - De post van De Westereen van Brandweer Fryslân is op zoek naar brandweermannen en -vrouwen die als vrijwilliger aan de slag willen. Geïnteresseerden zijn welkom om kennis te maken met de brandweer tijdens een informatiebijeenkomst. De brandweer gaat dan graag met je in gesprek en geeft informatie over het werk van de vrijwillige brandweer. Vrijwilliger zijn is een keus waar ook je partner achter moet staan, ook hij/zij is welkom.

De bijeenkomst is op zaterdag 14 april van 13.00 tot 16.00 uur in de brandweerkazerne aan de Roazeloane 70, De Westereen.

Niet alleen het blussen van branden

Het werk van een vrijwillige brandweervrouw of -man bestaat niet alleen uit het blussen van branden, maar ook uit het bestrijden van incidenten met gevaarlijke stoffen en het bevrijden van verkeersslachtoffers.

Ervaringen van vrijwilligers

Pieter de Boer en Theunis Banga werden twee jaar geleden gevraagd of ze bij de vrijwillige brandweerploeg van De Westereen wilden komen. “Eerst twijfelden wij of deze verantwoordelijke baan bij ons paste, zeker omdat we beiden al een druk bestaan hebben met een gezin en een eigen bedrijf. Bovendien was Pieter op dat moment nog druk met het verbouwen van zijn huis. Redenen genoeg om het niet te doen, zou je denken. Maar nadat we een aantal oefeningen hadden meegedraaid werden we toch enthousiast. Wij ervaren het werken bij de brandweer als één grote uitdaging, je weet nooit wanneer de pieper gaat en in wat voor situatie je terechtkomt. De afgelopen jaren hebben we dan ook veel geleerd, zowel in de opleiding als tijdens de uitrukken. Je leert jezelf hierdoor ook op een andere manier kennen. Als ondernemers waren we niet meer gewend om in teamverband te werken. Juist dat is wat ons bij de ploeg erg aanspreekt. In onze ploeg is echt sprake van een ‘wij-gevoel’: we functioneren als één team en staan er voor elkaar als dat nodig is. Kortom, wij zijn erg blij dat we ervoor kozen om ons aan te sluiten bij de brandweerploeg van De Westereen.”

Een van de oudgedienden in de ploeg is Minco Riemersma. In 1992 kwam hij samen met Albert Jansen, Albert Dantuma en Jan Krol bij de brandweer. Minco: “Samen hebben we dus 104 jaar brandweerervaring. Maar twee van ons gaan er binnenkort mee stoppen. Om ervoor te zorgen dat we bij brand en andere incidenten 24 uur per dag op tijd kunnen blijven uitrukken, zoeken we nieuw ‘brandweerbloed’. Het mooie van dit vak is dat je nooit weet wat je te wachten staat. Elke uitruk is anders. En als die pieper gaat moet je heel snel kunnen schakelen. Laten vallen waar je mee bezig bent en naar de kazerne om als team aan de slag te gaan. Het redden van mens en dier staat daarbij voorop. En dat zeker niet alleen bij brand. Gelukkig word je goed opgeleid. Het is een pittige opleiding. Oefenen en cursussen blijven volgen zijn noodzakelijk om je werk te kunnen doen. Werken bij de brandweer is een prachtige job. Vrijwillig, maar zeker niet vrijblijvend. Gelukkig krijg je daar heel veel voor terug, zoals brandweerspecialismen die je ook voor je normale werk goed kunt gebruiken. Naast het werken in teamverband is goede gezondheid, doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheidsgevoel belangrijk.”

Waar zijn ze naar op zoek?

De brandweerpost van De Westereen bestaat momenteel uit 15 vrijwillige brandweerlieden. Waar zijn ze naar op zoek? Gemotiveerde vrouwen én mannen vanaf 18 jaar, die fysiek goed in vorm zijn en graag in teamverband werken. Uiteraard is het van belang dat brandweerlieden zich graag inzetten, lef hebben. Iedere brandweerman en -vrouw krijgt een opleiding. Elke week is er een oefenavond, met uitzondering van de vakantieperiode. Dit betekent dat er gemiddeld iedere twee weken een oefenavond is. Ondanks dat er wordt gesproken over vrijwilligers, krijgen ook vrijwillige brandweerlieden een vergoeding voor de gemaakte studie-, uitruk- en oefenuren.