Dichttalent uit Friesland gezocht voor Nationale Herdenking

Damwâld - Voor de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam wordt dit jaar een dichttalent uit Friesland gezocht om een zelf geschreven gedicht voor te dragen. In 2018 vindt de jaarlijkse poëziewedstrijd Dichter bij 4 mei plaats in de provincie Fryslân, het jaarthema staat in het teken van ‘verzet’. De winnaar van deze wedstrijd draagt op 4 mei zijn of haar gedicht voor tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam.

Dichter bij 4 mei is een jaarlijkse poëziewedstrijd voor jongeren tussen de 14 en 19 jaar rond het thema ‘herdenken’.

Gedicht inzenden

Wil jij komend jaar jouw gedicht voordragen op de Dam? Stuur je gedicht vóór 5 februari 2018 op naar dichterbij4mei@4en5mei.nl. Een deskundige jury leest en beoordeelt de gedichten. Belangrijke criteria hierbij zijn:

  • Het gedicht heeft raakvlakken met het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei (verzet);
  • Het gedicht is maximaal 25 regels lang;
  • Het gedicht heeft passend taalgebruik;
  • Het gedicht is geschikt om voor te dragen voor een groot publiek.

Winnaars

Op 17 maart vindt de finale van Dichter bij 4 mei plaats. De winnaar draagt zijn of haar gedicht voor op de Dam. Drie andere finalisten dragen hun gedichten voor tijdens herdenkingen in de voormalige kampen Westerbork, Vught en Amersfoort. Overige finalisten worden vaak uitgenodigd bij lokale herdenkingen.

De poëziewedstrijd bestaat al sinds 1998. Elk jaar vindt de wedstrijd in een andere provincie plaats; de provincie waarin dat jaar de Nationale Viering Bevrijding begint. In 2018 is dit Friesland. Ieder jaar staat een speciaal thema centraal, in 2018 is dit ‘verzet’.