Honderdste verjaardag voor Atje de Boer-De Vries

Oudwoude - Maandagmorgen kreeg Atje de Boer - de Vries bezoek van burgemeester Bearn Bilker en zijn echtgenote Angelika Steiner- Bilker voor haar honderdste verjaardag.

Atje de Boer- de Vries is geboren op 8 januari 1918. Mevrouw de Boer is opgegroeid als jongste in een gezin met vijf kinderen. Atje is getrouwd met Repke de Boer op 3 oktober 1946. Ze heeft Repke leren kennen in café Rozema in Veenklooster (later de Ringo genoemd). Zij kwamen na hun trouwen bij de moeder van Repke in te wonen. De boerderij werd later door Repke en Atje overgenomen. Het was een drukke tijd om alles draaiende te houden met hun drie kleine kinderen, Jan, Griet en Aukje. In die tijd werd alles met de hand gedaan, van wassen in de stookhut tot koeien melken. Na een jaar of tien werd er een melkmachine gekocht wat toen best wel een luxe was. Atje kon ook heel goed met de hand melken en ging dan ook mee naar het land om haar man te helpen. Repke kreeg suikerziekte en dat was een grote zorg voor haar. Soms gebeurde het dat Repke bewusteloos in het land werd gevonden. Door de landelijke saneringsregeling werd er besloten om te stoppen met het boerenbedrijf. Mevr. De Boer heeft in 1993 haar man verloren. Door de goede hulp van de kinderen, van thuiszorg en haar kleinkinderen kan ze nog thuis wonen. Door het verlies van haar jongste dochter Aukje, heeft ze een zware tijd gehad. Haar dochter Griet woont in Den Haag en komt regelmatig haar moeder bezoeken. Ze heeft zeven beppesizzers en negen oerbeppesizzers en door hen wordt ze âlde beppe genoemd. Mevrouw de Boer is een geliefd persoon in het dorp en is zeer sociaal ingesteld. 

's Middags was er nog een verrassing voor Atje de Boer. Ze werd van huis gehaald door Wieger Rekker in een prachtige witte koets met twee Friese paarden ervoor. Er werd een rondje door het dorp gereden, daarna ging het gezelschap naar MFC Hústerwâld in Oudwoude waar familie en kennissen haar opwachten voor een gezellig samenzijn.

Foto's: Sake Beerstra