Expositie blikken trams en treinen in Schierstins

Feanwâlden - De Schierstins exposeert van zaterdag 16 december t/m zondag 7 januari een grote hoeveelheid (blikken) modeltreinen en modeltrams uit de collectie van Gjalt Kootstra. Op enkele middagen laat Kootstra ook een tram en trein rijden: 16 december, Tweede Kerstdag en 29 december.

Toevallig of niet: Kootstra woont in een voormalig huis voor spoorpersoneel direct aan de spoorlijn in Haren. Net als vele anderen beoefent de uit Drachten afkomstige Fries-om-utens zijn hobby grotendeels op een zolder. Spoorbanen, stations, seinpalen, locomotieven en wagons, Kootstra heeft ze allemaal. In elk geval zo’n 225 wagons en 20 loco’s.

Een groot deel van deze collectie verhuist  voor enige weken naar De Schierstins voor de expositie ‘Blik Terug, blikken modeltreinen en –trams’. Bijzonder is dat  Kootstra  - wonend in Haren, maar afkomstig uit Drachten – ook enige locomotieven heeft  van modellen die rondom Feanwâlden reden. Het gaat  om 2 Henschel’s, destijds gemaakt in Kassel. Het  eerste model stamt uit 1898, de tweede uit 1914/1915. Verder laat Kootstra nog een dieselloco zien, die bij Werkspoor in Nederland is gemaakt.

De oudste modelloco stamt uit 1907. Uit 1910 heeft de verzamelaar een opwindbare locomotief van het vooroorlogse merk Bing uit Neurenberg.  Het gaat trouwens allemaal om modellen van het type 0, een slag groter dan bijvoorbeeld de Märklin-treinen. Hij vond deze treinen te kant en klaar; hij repareert liever beschadigde modellen of modellen die niet helemaal af zijn. Zo gebruikt hij bijvoorbeeld baleinen van paraplu’s of breinaalden om z’n modellen compleet te maken. Voor meer informatie zie www.schierstins.nl.