Duurzamer Sinterklaasfeest voor kinderen in Marrum

MARRUM - Een duurzamer Sinterklaasfeest waarbij kinderen niet alleen gloednieuwe cadeaus krijgen en waarbij ook kinderen met ouders met een kleinere beurs een fijn Sinterklaasfeest mogen beleven; dat is het doel van Recycle Sint. In Marrum hebben een aantal enthousiaste moeders vorig jaar het initiatief genomen om een ruilavond te organiseren. Ondanks dat ze toen te laat begonnen en er maar zes (groot)ouders kwamen om speelgoed te ruilen, vonden ze het initiatief toch een succes. De deelnemers waren enthousiast en gingen elk met leuk speelgoed naar huis. ,,Vorig jaar zeiden we al: dit doen we volgend jaar weer, maar dan beginnen we eerder”, vertelt Fardau Spijksma. ,,Dit jaar zaten we al in september bij elkaar om te kijken hoe we het aan zouden gaan pakken.”

Donderdagavond konden ouders en grootouders hun gebruikte en overbodige speelgoed inbrengen in het dorpshuis De Nije Tille in Marrum. Voor ieder ingebracht onderdeel werden punten vergeven. Eén punt voor speelgoed in de waarde tot 5 euro, tot zes punten voor speelgoed in de waarde van 25 euro. Hoe meer speelgoed je dus inbracht, hoe meer punten je verdiende. Vrijdagavond konden de inbrengers met de verzamelde punten ‘nieuw’ speelgoed uitzoeken.

Er werd zeer gevarieerd speelgoed ingebracht. Van nooit gebruikte kraamcadeaus tot kinderboeken en van spelletjes waar de kinderen op uitgekeken waren tot gloednieuw speelgoed.

De initiatiefnemers kijken terug op een geslaagde twee avonden. ,,De mensen die hun speelgoed hadden ingeleverd hebben ervoor mooi, soms zelfs nieuw speelgoed kunnen uitzoeken. Ze waren blij met wat ze mee hebben genomen.”

Het speelgoed wat overbleef werd niet weggegooid, maar gedoneerd aan ‘de minima gezinnen in Leeuwarden’. ,,Dit is een groep die zich inzet voor gezinnen die geen cadeautjes kunnen kopen voor hun kinderen voor Sinterklaas. De deelnemers vonden het fantastisch om te horen waar hun overgebleven speelgoed naartoe gebracht zal worden.”

Recycle Sint is vijf jaar geleden ontstaan toen Elif Algu, moeder van twee kinderen, vond dat het Sinterklaasfeest duurzamer kon. Vanwege het grote succes organiseert ze Recycle Sint nu al een aantal jaren landelijk. Recycle Sint is in Friesland nog niet wijdverspreid, er zijn momenteel vier dorpen waar speelgoedruilbeurzen worden gehouden. De speelgoedruilbeurs in Marrum is tot nu toe de enige in Noordoost Friesland.

,,Het zou mooi zijn als er de komende jaren in Friesland meer dorpen meedoen met Recycle Sint. Speelgoed kan vaak best een tweede ronde mee wanneer je eigen kinderen ergens op uitgekeken zijn.”