Permanente lichtreductie op Ameland

ameland - Morgen, tijdens ‘de Nacht van de Nacht’, gaat op een groot aantal plaatsen in Nederland het licht tijdelijk uit. Met dit landelijke initiatief van natuur- en milieufederaties geven deelnemers aandacht aan lichtvervuiling. Nederland is namelijk één van de lichtste landen ter wereld, met als gevolg een grote hoeveelheid CO2-uitstoot en impact op de natuur. Veel verlichting staat echter onnodig aan. Gemeente Ameland grijpt dit moment aan om – als koplopergemeente op het gebied van duurzaamheid – aan de rest van Nederland te laten zien dat zij al een grote stap verder is met haar lichtbeleid, en stelt het nieuw slim openbaar verlichtingssysteem officieel in werking. Dit verlichtingssysteem garandeert lichtreductie op permanente basis en levert winst op voor het milieu. Jaarlijks verbruiken de nieuwe Philips LED-lampen ongeveer 80.000 kWh minder elektriciteit, een besparing van 70% ten opzichte van de oude verlichting. Hiermee realiseert de gemeente Ameland een mijlpaal in haar duurzaamheidsambitie om CO2-neutraal en zelfvoorzienend te worden.

Dimmen

Met het nieuwe verlichtingssysteem zijn alle lichtpunten in de openbare ruimte (maar liefst 923) met elkaar verbonden en kunnen individueel worden ingesteld. Zo kan de verlichting op bepaalde momenten (bijvoorbeeld ’s nachts) uitgezet of op bepaalde plekken waar het best donker mag zijn gedimd worden. Of brand het licht alleen feller als er beweging is, zoals voetgangers of ander menselijk verkeer. Uiteraard met veiligheid voorop. Sommige punten op het eiland, zoals de vuurtoren en de veerdienst, moeten immers altijd verlicht zijn. Thomas Leenders, Manager Government Affairs bij Signify Benelux & Europe: “We hebben meer dan 900 lichtpunten vervangen door LED-licht, dat 15 tot 20 jaar langer mee gaat. Door het slimme lichtmanagementsysteem kan de verlichting eenvoudig (individueel) bediend worden. Samen met de Philips LED-verlichting leidt dit tot een energiebesparing van 70% ten opzichte van de oude verlichting. Een prachtig resultaat en een inspirerend voorbeeld voor andere gemeenten.”

Licht waar het moet en donker waar het kan

Nachtelijk kunstlicht kan de natuur in de war brengen. Trekvogels raken uit de koers, en nachtdieren worden ontregeld. Buiten de bebouwde kom is de nieuwe verlichting groenblauw van kleur. Dankzij dit licht worden de vogels minder gestoord. Binnen de bebouwde kom is de verlichting licht warmwit van kleur, en geeft door de gerichte armaturen minder licht naar boven af. Minder lichtvervuiling, dus.

Ambassadeur van de Nacht van de Nacht

Maurits Groen, ambassadeur van de Nacht van de Nacht, vindt dit systeem een prachtige stap voorwaarts bij het verduurzamen van de maatschappij. “Energie is een wereldprobleem, en verlichting zorgt voor 20% van ons energiegebruik. Verduurzaming is dus hard nodig. Met dit initiatief bewijst de gemeente Ameland dat duurzame verlichting zelfs zowel een verbetering alsook een enorme besparing kan opleveren”, aldus Groen.