Karateka Jesse Swart wint overtuigend op Waterpoort Cup

HALLUM - Karateka Jesse Swart heeft namens Karatevereniging Iryoku uit Leeuwarden/Stiens op zaterdag 20 oktober een eerste plek veroverd bij de Waterpoort Cup in Sneek. Het 16-jarige talent uit Hallum versloeg in zijn poule alle tegenstanders binnen de reguliere tijd. Aan de Waterpoort Cup deden tweehonderd karateka's mee op het onderdeel kumite (vrije gevecht), afkomstig uit onder meer Litouwen, Polen, Frankrijk en Zweden.

Swart moest het in Sneek opnemen tegen drie tegenstanders, twee Nederlanders en een Pool. Hij won zijn eerste partij tegen een veertig kilo zwaardere vechter op fraaie wijze, met tweemaal een waza-ari (half punt): voor een lowkick en een mawashi geri (cirkelschop) naar het hoofd. De volgende match pakte Swart met twee goedgeplaatste mawashi geri's op de helm van zijn tegenstander. In de laatste wedstrijd waren er opnieuw waza-ari's, ditmaal dankzij een achterwaartse cirkelschop en een stoot op de lever.

Zofia Pool (12) uit Hallum en Erwin Wierstra (11) uit Marrum grepen net naast een podiumplek. Wel werd Pool beloond met de spiritprijs voor haar inzet op de mat. Team Iryoku werd gecoacht door Erwin Krot en Pietje Peeringa.