Burgemeester Agricola leest ouderen voor

DE WESTEREEN - Vrijdag 5 oktober werd tijdens de Nationale Ouderendag in heel Nederland voorgelezen aan ouderen. In ’t Hofke in De Westereen las burgemeester Agricola in het Frysk voor aan de bewoners van ’t Hofke en hun familieleden. Met zichtbaar plezier genoten de ouderen van het landelijke Voorleesverhaal van Yvonne Keuls. Samen met de Leescoalitie, de landelijke organisatie achter de Nationale Voorleeslunch, willen we laten zien dat voorlezen een prettige en gemakkelijk toe te passen dagbesteding is, die bijdraagt aan de kwaliteit van zorg. De high-tea hapjes werden met aandacht verzorgd door de Spar uit Damwâld.

De eerste vrijdag in oktober is jaarlijks uitgeroepen tot Nationale Ouderendag. Met de Voorlees-HighTea wordt gedemonstreerd dat het voorlezen van verhalen een rol kan spelen in het doorbreken van het isolement waarin sommige ouderen verkeren. Het voorlezen van een mooi verhaal of gedicht geeft ontspanning en sfeer en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen. Ook kunnen sommige ouderen door een visuele beperking niet (makkelijk) meer zelf lezen. Door voorgelezen te worden, kunnen ze toch genieten van verhalen.

Mijn straat

In het voorgelezen verhaal staat het thema 'Mijn straat' centraal. Dit thema roept bij veel mensen herinneringen op; voor kinderen was en is de straat waar ze woonden, vroeger misschien wel meer dan nu, hun complete wereld. Het thema nodigde uit om na het voorlezen met elkaar in gesprek te gaan. Over het verhaal dat is voorgelezen, maar ook over andere zaken die ouderen bezighouden. Zo laten we zien hoe verbindend verhalen zijn.