Nieuwe vlonderbrug op Ameland

ameland - Burgemeester Gerard van Klaveren zette vrijdagmiddag samen met voorzitter Arjen van der Meer van It Fryske Gea de eerste stappen op een nieuwe solide vlonderbrug.

De oude vlonderbrug was niet meer betrouwbaar en moest dus worden vervangen. De realisatie van het nieuwe bouwwerk werd mogelijk door een bijdrage van Stichting Ynnatura en diverse andere organisaties.

Ameland kent een paar geheimen. Eén daarvan is de vallei van It Fryske Gea bij het einde van de Stuifdijk vlak achter de Noordzeeduinen. Het zoute zeewater dat ’s winters bij storm de vallei instroomt, zorgt ervoor dat de unieke biodiversiteit hier aanwezig, wordt gehandhaafd.

Maar de vallei heeft ook een probleempje: het water in de vallei onderbreekt een wandelpad naar de duinen. Om het gebied toch begaanbaar te maken, had It Fryske Gea in 2005 een vlonderbrug aangelegd. Nu, dertien jaar later, was deze brug niet meer betrouwbaar genoeg voor gebruik door wandelaars. Een nieuwe vlonderbrug was daarom noodzakelijk.

Naast genoemde stichting is voor de realisatie van de vlonderbrug financiële steun ontvangen van Coöperatiefonds Rabobank NOF, de Hedwig Carolina Stichting, Ventura Systems Bolsward en de ANWB.