Nieuwe brug over de vaart in Oosternijkerk

Oosternijkerk Na jarenlange voorbereiding is er vorige maand begonnen met de werkzaamheden aan de nieuwe brug over de vaart te Oosternijkerk.

Het plaatsen van twee brugdelen met elk een gewicht van zo’n negen ton moesten op de nieuwe brughoofden geplaatst worden. ,,Het was een spannend en vreugdevol moment”, zegt dorpsbelang.

Het vervangen van de oude duiker door een brug is een gezamenlijk initiatief van het dorpsbelang en de ijsvereniging te Oosternijkerk. Men is ruim vier jaar bezig geweest om alles geregeld te krijgen. Financiering en medewerking van een aantal partijen zorgden er voor dat men een lang uithoudingsvermogen moest hebben.

Door deze aanpassing ontstaat er een vaarroute en een gezondere waterberging in het dorp.

Doordat het laatste stuk enkel met een duiker was verbonden en hier ook nog een overstort in uit kwam was de stank af en toe niet te harden in de zomer. Nu alles open ligt verwacht men een betere doorstroming. Bovendien is het dorp nu te bereiken met kleine bootjes en kano’s. Er is zo een vaarroute van Oosternijkerk tot het oude vervallen sluisje in Dokkum ontstaan.

Tijdens de aanleg is er ook een schot geplaatst die wanneer er in de winter ijsvorming wordt verwacht gesloten kan worden, om zo het waterpeil op hoogte te houden. Dit omdat de ijsvereniging in dat deel van de vaart haar ijsbaan creëert.

Dit brugproject is mede mogelijk gemaakt door de inzet van gedreven besturen, ijverige vrijwilligers, de gemeente en diverse sponsoren.