Nota beschrijft geschiedenis Clemenskerk

NES (A) - Pastoor Henk Nota uit St. Nicolaasga heeft een boek geschreven over de H. Clemenskerk in Nes op Ameland. Hij overhandigt het eerste exemplaar op 24 oktober aan pastoor Paul Verheijen. De overhandiging wordt omlijst door muzikale intermezzo’s. Het boek is vanaf dat moment te koop.

Over de kerk en de parochie zijn vele artikelen verschenen in kranten en tijdschriften. Het ontbrak echter toch aan een duidelijk overzichtelijk geheel van de bouwgeschiedenis en een volledige beschrijving van kerk en interieur. Met de uitgave van het boek “H. Clemenskerk te Nes op Ameland” wordt daarin voorzien. Deze nieuwe publicatie, waarmee in 2013 een begin is gemaakt en waaraan het kerkbestuur zijn volledige medewerking heeft gegeven, is in twee grote hoofdstukken verdeeld. Het eerste deel bevat een klein stukje parochie- en bouwgeschiedenis en een volledige beschrijving van het in- en exterieur van het kerkje uit 1878. Het tweede deel beschrijft de brand en wederopbouw van de in 2017 als een fenix uit de as herrezen kerk met natuurlijk een uitgebreide beschrijving van de nieuwe inrichting, het thema rond de schilderingen, ramen en muren, de ingebruikname, officiële opening en tenslotte de inwijding van de kerk. Verder is het boek voorzien van vele zwart/wit en kleurenfoto’s.

Het boek is een uitgave van de Stichting Archief- en Documentatiecentrum voor r.k. Friesland te Bolsward en is gedrukt bij Twin Media in Culemborg.