Verdwalen in de muziek met Esther en Joop

Dokkum - Een mooi samenspel tussen kerkorgel en gitaar werd er zondagmiddag ten gehore gebracht door organist Joop de Jong en zijn dochter Esther.

Ze hebben in deze bezetting niet eerder gespeeld, zondag was de primeur tijdens het evenement Helden fan Hjir in de Doopsgezinde/Remonstrantse kerk van Dokkum. Het was een lust om naar te luisteren.

Het concert begon met het werk Prelude in C van Bach, Joop roerde het Van Dam orgel van de kerk moeiteloos en warmde het publiek op voor de optreden met Esther.

Esther de Jong, die singer-songwriter is, noemt de muziek die zij maakt dagboekmuziek, ‘dingen die ik in het dagelijks leven beleef worden door mij op muziek gezet, meestal zijn het levensgebeurtenissen die droevig zijn en diep liggen’. Het lied fungeert vervolgens als luistermuziek voor de toehoorders zij putten er vervolgens hopelijk kracht uit. Deze middag is dat niet anders, de ruim 50 aanwezigen genoten met open mond van de prachtige zang van Esther, ondersteund met gitaar en de bespeling van het kerkorgel door Joop, vooral de begeleiding met de zwaardere tonen vormen de overhand tijdens het samenspel, en sloten mooi aan bij het gitaarwerk.

Esther bracht de nummers Vitrine, Dwalen en Metersdiep ten gehore. Hierna speelde Joop, Air en Voluntary van John Travers op het kerkorgel. Rust, Waar ik ben opgegroeid en Ik ben kapot werden vervolgens gezongen door Ester, de geboren Dokkumse, nu woonachtig in Leeuwarden stond er relaxt bij tijdens het optreden. De op groene sokken spelende Esther wees zelfs de fotograaf nog op een mooie plek om een foto te maken. Door Ester werd er veel oogcontact gezocht met het publiek, en er werd niemand overgeslagen.

Levensgebeurtenissen

De dingen in het leven kunnen niet diep genoeg zijn of Esther krijgt het nog lager. Zo ook met het nummer Wanneer het donker is, hoe donker het ook wordt ze laat je nooit los. Met haar muziek hoopt ze ook iemand stil te doen laten staan, een oog te openen, een wenkbrauw op te doen trekken of iets open te breken. Joop speelde vervolgens op speciaal verzoek van Esther; Toccata van J.S. Bach, dit nummer ligt mij heel erg nabij. ‘Thuis werd dit altijd gespeeld tijdens de momenten als mijn vader het thuisorgel bespeelde’ Instrumentaal kwam het vroeger ook vaak voorbij tijdens de erediensten in de kerk.

Het concert werd afgesloten met het nummer Haas, dit nummer is ook weer geschreven na een donker avontuur van Esther op Schiermonnikoog. De dieren die in het nummer voorkwamen werden op een vrolijke manier uitgebeeld door Joop de Jong op het kerkorgel.

Zo werd deze middagpositie afgesloten, Esther en Joop kijken terug op een mooie muzikale middag wat zeker voor herhaling vatbaar is. Wat ook duidelijk werd in de staande ovatie. Een niet alledaags concert werd zo afgesloten in de Doopsgezinde kerk van Dokkum, tijdens Helden van Hjir onder regie van Culturele hoofdstad 2018. Door heel Fryslân traden deze zondag muzikanten, singers, songwriters en bands op. Dit om te laten zien wat Fryslân te bieden heeft op muzikaal gebied.