Jaap ‘Dappere Dodo’ Brugman overleden

DOKKUM - Op 83-jarige leeftijd is donderdag Jaap Brugman in zijn woonplaats Dokkum overleden.

Brugman genoot landelijke bekendheid van de kinderserie Dappere Dodo. Hij was de stem van het jongetje in de poppenserie Dappere Dodo dat tussen 1955 en 1964 veel avonturen beleefde.

Het programma werd uitzonden door de KRO. Het was het eerste kinderprogramma op de Nederlandse televisie, er werden 75 afleveringen van uitgezonden. Alles draaide om scheepsjongen Dappere Dodo, die met zijn vrienden Kees, Oom Harrie, de kapitein, Opa Buiswater en Juffrouw Vulpen de wereld rondvoer en allerlei avonturen beleefde.

Jaap Brugman was de zoon van poppenspeler Bert Brugman en hij speelde jaren in het familietheater. Bert Brugman schreef alle afleveringen van Dappere Dodo, behalve de eerste. Leden van zijn familie gaven de poppen een stem, onder wie zoon Jaap. In oktober 2016 haalden Jaap en zijn broers herinneringen aan de Dappere Dodo op in het tv-programma De Wereld Draait Door.

Jaap was tekstschrijver. Hij heeft veel gedaan voor de Dokkumer middenstandsvereniging. Hij was een van de samenstellers van het jubileumnummer dat in 2003 verscheen ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Nieuwe Dockumer Courant.

Vrijdag hebben de molenaars de molen Zeldenrust in de rouwstand gezet. Uit respect voor Jaap Brugman, wegens zijn bijzondere relatie met de buurt, met Dokkum.