Wat spookt er 's nachts rond de Tsjerke in Metslawier?

METSLAWIER - Het kerkgebouw van Mienskipshûs doarpstsjerke Metslawier biedt onderdak aan één van de grootste kraamkolonies aan watervleermuizen in Nederland. "Daar zijn we maar wat trots op!" Daarom presenteert het Mienskipshûs ook dit jaar een programma in het kader van de Nacht van de Vleermuis.

In het laatste weekend van augustus wordt jaarlijks de Nacht van de Vleermuis georganiseerd. In vele landen in Europa wordt dit weekend aandacht besteed aan vleermuizen. Internationaal gezien is het de 22ste keer dat de batnight plaatsvindt, als initiatief van Eurobats. In heel Nederland zijn er vleermuisactiviteiten voor jong en oud verspreid over het land.

Een afwisselend programma met vleermuizenkenner Johann Prescher en filmmaker en onderzoeker Bob Jonge Poerink. Vleermuizenkenner Johann Prescher vertelt met passie over het leven van de vleermuizen in en rond de tsjerke. hij doet onderzoek naar vleermuizen en komt regelmatig langs om de kolonie in kaart te brengen. Bob Jonge Poerink vertoont zijn film die hij heeft gemaakt over de vleermuizen die te vinden zijn op het landgoed Verhildersum in Groningen. Voor deze film heeft hij ook in Metslawier opnames gemaakt en zullen de beelden op deze avond voor het eerst in de tsjerke getoond worden. De opnames zijn gemaakt met een infraroodcamera. Uiteraard is er volop gelegenheid voor het stellen van vragen. Speciaal voor de kinderen die meekomen liggen er kleurplaten om in te kleuren en na afloop mee naar huis te nemen. In de pauze is er koffie/thee/fris te verkrijgen tegen een kleine vergoeding. Let op u kunt alleen contant betalen er is geen pin aanwezig. Als het weer het toelaat, is er daarna een observatie van de vleermuizen rondom de kerk. Met een batdetector wordt het geluid van de vleermuizen opgevangen en gaan de bezoekers, onder leiding van Johann, op onderzoek uit. De toegang voor deze avond is gratis. Een gift wordt natuurlijk op prijs gesteld. Met de giften wordt de doarpstsjerke en haar interieur onderhouden en verder gerestaureerd en kunnen activiteiten blijvend worden aangeboden. Dit alles met als achtergrond de huidige expositie van Froukje Reitsma. Haar werk voor deze expositie bestaat uit tekeningen, viltobjecten en fotografie en duurt nog tot en met 9 september. De viltobjecten worden gemaakt van schapenwol met een speciale handwerktechniek, het naaldvilten. Om meer mensen hiermee kennis te laten maken geeft Froukje 3 workshops tijdens de expositieperiode. Voor de laatste workshop op 7 september van 10:00 tot 14:00 uur zijn nog 3 plekken vrij. Informatie en opgave via email workshopnaaldvilt@gmail.com.

Meer info over de Doarpstsjerke en de activiteiten die er plaatsvinden, vindt u op de website www.doarpstsjerke.metslawier.nl en facebook. Stichting Doarpstsjerke Metslawier Mienskipshûs Doarpstsjerke Metslawier Tsjerkebuorren 7 9123 JT Metslawier.

Vleermuizen: Verhalen en Film 24 augustus 2018 om 20:30 uur Mienskipshûs Doarpstsjerke Metslawier