Hiske weer de beste „bij paardenkeuring op Ameland

BALLUM - Bij manege De Seelon in Ballum is dinsdag de jaarlijkse keuring van Friese paarden op Ameland gehouden. Algemeen kampioen van deze FKPS Fokdag is geworden Hiske van de Amblahoeve van fokker/eigenaar D. Bakker uit Hollum. De reservetitel ging naar Sinnestriel fan Lutke Peinjum van fokker N.J. Osinga (Boijl) en eigenaresse L. Boelens (Houtigehage).

Opmerkelijk was dat Moed van Boreel, net als Hiske, een uitnodiging voor de centrale keuring kreeg. Moed deed mee bij de premiekeuring van zeven jaar en oudere stermerries. „Moed is eigenlijk meegegaan als reisgezelschap voor Yarda fan ‘e Bûtemare, omdat die niet alleen in de trailer durfde”, vertelt fokker Sjoerd Veenstra uit Ureterp. „Moed is zo uit de wei geplukt en op ijzers gezet.” Een beslissing die wonderwel goed is uitgepakt en als voorbeeld kan dienen voor andere fokkers: „Er lopen wel meer oudere paarden rond die best aan een keuring kunnen meedoen.

Veulenkampioen werd Gitte van Buren van fokkers/eigenaars R. en A. Kienstra uit Buren. Dat was tevens het beste merrieveulen. Het beste hengstveulen was Gydo Metz van Buren van fokker/eigenaresse G.J.C. Metz-Kienstra uit Buren.

De prijs voor het bestgaand rijpaard ging naar Imke van de Miede van T. en K. Beijaard, bereden door K. Beijaard.