Een selfie maken met de IJsfontein in Dokkum

DOKKUM - Op de gevel van Museum Dokkum prijkt sinds kort een grote IJsfontein van twee meter hoog. Toeristen kunnen nu met álle elf fonteinen op de foto.

Waar is de IJsfontein? Baliemedewerkster Sietske Visser van Museum Dokkum - tevens toeristisch informatiepunt van de stad - krijgt deze vraag regelmatig van toeristen. ,,Mensen gaan langs alle elf fonteinen en weten soms niet dat deze er nog niet is. Het staat wel vermeld op diverse sites en er is al veel over geschreven.

Een schaalmodel van de ijsfontein op de sokkel en een tafel vol met informatie over de Markt en de Dokkumer fontein is vaak al een kleine troost, maar nog niet genoeg. Ze willen met de ijsfontein op de foto. Directeur Ihno Dragt van Museum Dokkum heeft daar een oplossing voor bedacht. ,,Op de gevel van ons museum is de ijsfontein nu te vinden in een aluminium kliklijst. Dit is iets nieuws van Probo en het ontwerp is gemaakt in samenwerking met DSL Reclame. De ijsfontein lijkt nu zo echt mogelijk zodat toeristen een selfie kunnen maken, zegt Dragt.

De ijsfontein maakt onderdeel uit van 11fountains. De organisatie van dit project en kunstenaar Birthe Leemeijer stonden achter het idee om in Dokkum een grote ‘ijsfontein’ op de gevel van Museum Dokkum te plaatsen en zorgde voor de financiering. In totaal ontwierpen elf topkunstenaars een unieke fontein die in de elf Friese steden zijn geplaatst. De fontein in Dokkum is de enige die – onder meer door de complexe technische uitvoering - nog niet af is. De échte IJsfontein op de Markt zal in december 2018 gereed zijn.