Tijdens verbouwing Theaterkerk Nes komt handtekening uit 1925 tevoorschijn

NES (D) - Op dit moment wordt de voormalige gereformeerde kerk van Nes (D) gerenoveerd en omgetoverd tot ware theaterkerk. De kerk is straks helemaal klaar voor o.a. concerten, symposia, voorstellingen en festivals. Ook blijft de kerk beschikbaar voor rouw-en trouwdiensten. Voor deze renovatie worden onder andere de kerkbanken, waar de ouderlingen in zaten, verplaatst. Tot ieders verbazing komen de namen en datum van de timmermannen uit 1925 tevoorschijn. Daarnaast wordt er een cent uit 1927 gevonden.

Gosse Boskma en zijn collega van timmerbedrijf Boskma uit Burgum, vonden de beschrijving achter op een kerkbank. Anke Bijlsma, directeur van Theaterkerk Nes , is enthousiast over de vondst. . ‘ Yn dy tiid wie it gebrûklik om as timmerman in soarte fan hantekening achter te litten. It is skreaun troch Klaas de Vries junior út Ealsum. Hy wie arbeider by de famylje J. Kooistra út Nes en as ik de datum leauwe mei, skreau hy dit op 29 novimber 1925.Sa moai dat it ferline sichtber wurdt!’ aldus Anke Bijlsma.

Voor de zomer zijn er al een aantal succesvolle producties geweest in de kerk van Nes waaronder een lezing van Geert Mak, Anne-Goaitske Breteler, een presentatie van de boekjesserie ‘het Altijd Wad Pad’ en twee concerten van Gerrit Breteler en band. Allemaal helemaal uitverkocht. Er kunnen zo’n 200 mensen in de kerk. In de ruimte achter de kerk, ‘het lokaal’, wordt na de bouwvak begonnen met het realiseren van een horecagedeelte. Deze ruimte is ook geschikt voor workshops, diners, lunches etc. Dat maakt de locatie dus helemaal interessant voor symposia en dergelijke.

Eind oktober hoopt Anke Bijlsma dat alles klaar is en wie weet komen ze nog wat mooie vondsten tegen. De eerstvolgende voorstelling zal op 3 november zijn. Dan is de muziekvoorstelling ‘Bonne Route’ van Tjerk Ridder te zien. De theatermaker liep samen met zijn ezeltje Lodewijk van Parijs naar Utrecht, om vervolgens zijn pelgrimstocht via Leeuwarden naar de Martinitoren in Groningen te volbrengen. Onderweg deed hij ook Nes aan! Uit deze tocht is de voorstelling ‘Bonne Route’ ontstaan. Kaarten zijn al verkrijgbaar via www.theaterkerknes.nl.

Eigen foto