Nieuw B&B in voormalig zwaar vervallen gebouw

DOKKUM - Aan de Hanspoort in Dokkum werd woensdagmiddag door burgemeester Marga Waanders Bed and Breakfast Westersingel geopend.

Na een twee jaar durende verbouwing is het karakteristieke pand aan de Hanspoort in Dokkum helemaal klaar. Het sterk in verval geraakte gebouw werd ruim twee jaar geleden gekocht door Fokke van der Woude en Sjoerd Wiersma. Zij besloten hier appartementen in te realiseren. Tot ze bij sloopwerkzaamheden stuitten op een zeldzaam en uniek stucplafond uit 1843. De plannen werden omgegooid; er werden in plaats van drie nu twee appartementen gerealiseerd, en de ruimte met het stucplafond werd ingericht als bed and breakfast.

Het enige punt van zorg was de erbarmelijke staat waarin het plafond zich verkeerde. De kosten om dit te renoveren waren niet bij de oorspronkelijke begroting inbegrepen. Onder andere de gemeente Dongeradeel besloot bij te dragen in de kosten en zodoende kon het plafond in ere worden hersteld.

Het pand kent een bijzondere geschiedenis. Zo was er eens een slagerij in gevestigd, had het ooit als café een horecafunctie én heeft het een bijzondere bewoonster gehad: vroedvrouw Catharina Geertruida Schrader.

Sjoerd Wiersma liet tijdens de opening een foto zien van hoe het pand er twee jaar geleden nog uitzag. “Het went snel, hoe mooi het er nu uitziet. Maar nog maar twee jaar geleden zag het pand er nog ontzettend slecht uit”, zei Wiersma. Burgemeester Marga Waanders deed het pand van twee jaar geleden denken aan oude Franse dorpjes met vervallen gebouwen. “Dat heeft iets. Maar je denkt dan ook altijd bij jezelf: ik zou er niet aan moeten denken om hier te moeten wonen.”

Burgemeester Waanders sprak dan ook vol lof over Wiersma en Van der Woude, die samen met een team van klussers van dit vervallen gebouw weer een prachtig gebouw hebben weten te maken. “Het vergt durf en doorzettingsvermogen om hier aan te beginnen. Toen we de NTR vanwege de Sinterklaasintocht in Dokkum een rondleiding gaven zei men ‘er is helemaal niets lelijks in Dokkum’. En dat terwijl ze langs dit gebouw kwamen waar toen de verbouwing nog gaande was.”

Na het doorknippen van het lintje kregen de bezoekers de kans om de nieuwe B&B te bewonderen. Deze B&B wordt gerund door Jojanneke Dijkstra. Jojanneke startte in 2014 met haar eerste eigen B&B aan het Sonnemapleintje, recht tegenover haar nieuwe B&B Westersingel. In drie jaar tijd kwamen daar meerdere locaties in de binnenstad van Dokkum bij. De B&B waar ze mee begon stopte ze uiteindelijk mee, maar met deze nieuwe B&B is ze weer terug bij het Sonnemapleintje.

Aankomend weekend zullen er nog proefslapers komen, vanaf volgende week is de B&B in de verhuur. De eerste reserveringen zijn inmiddels al binnen.