Ratten vangen in Hallum

Hallum - Inwoners van Hallum werden donderdag 19 juli muzikaal ontwaakt door twee muzikanten. Dit waren niet zomaar muzikanten maar twee rattenvangers. Zij lokten de leerlingen uit de tuinen van Hallum om in optocht achter hen aan te gaan naar het schoolplein van cbs It Fundamint. Daar werd met een openluchtconcert het schooljaar muzikaal beëindigd.

Om de samenwerking tussen Opus 3, centrum voor muziek in Noordoost Friesland in Dokkum, en basisschool cbs It Fundamint in Hallum nog meer inhoud te geven besloten de directies resp. Kees Dekker en Eef Sprenger om een grootse muzikale slotdag te organiseren voor de leerlingen uit Hallum. De leerlingen van de groepen 7 en 8 repeteerden al enkele weken met Rika Feringa in hun eigen band en op de laatste schooldag leerden de andere leerlingen ’s ochtends de liederen; Zo speelden leerlingen van groep 1 op hun fluit met Zwaanette Dijkstra, Wieger Dijkstra liet de leerlingen van groep 3 drummen, Piet van der Heide speelde met groep 5 trompetliederen, Herman Peenstra speelde op zijn accordeon met de leerlingen van groep 2, Gerard Viet speelde met de leerlingen van groep 6 op de saxofoon en Theun Stienstra liet de leerlingen van groep 4 samen met hem gitaarspelen. De leerlingen van groep 7 en 8 werden getrakteerd op een workshop met Dikkie Knap en William Hummel. Zij deden met hen een heuse Beat Box en organiseerden een breakdance battle, waarbij de leerkrachten Arjen de Boer en Willem Wytze Lubberts zich ware muzikanten en rappers toonden.

De eigen leerkrachten van de basisschool leerden de kinderen het door Opus 3 gecomponeerde “Optochtlied” aan. De als rattenvangers verkleedde Wieger Peeringa en Theun Stienstra speelden dit lied luid door het dorp om de “verdwenen” leerlingen op te halen. De leerlingen hadden zich namelijk verspreid over verschillende zonovergoten tuinen om daar hun lunch te eten. De leerlingen kwamen op de muziek tevoorschijn en in een grote muzikale optocht van 260 leerlingen, vele begeleiders en leerkrachten ging het naar het schoolplein. Hun ouders stonden daar te wachten en hun kind te begroeten om naar het muzikale openluchtconcert te kijken. Het plein was één groot muzikaal feest en werd mede dankzij de goede coördinatie van Coby Helder-Kuik van Opus 3 een klaterend succes. De school nam afscheid van de 31 leerlingen van groep 8 en begint op maandag 3 september weer met 10 enkelvoudige groepen met bijna 240 leerlingen.