East Bergholt in Damwâld

DAMWALD - Dit lustrum wordt, tijdens Kulturele Haadstêd 2018, gevierd met de reizende, museale, tentoonstelling East Bergholt. De samenwerking tussen de schrijver Marcel Möring en Sam Drukker resulteerde in het boek van Möring, East Bergholt, waarvoor de auteur als eerste niet-Engelstalige schrijver de Aga Khan Prize won.

Dit lustrum wordt, tijdens Kulturele Haadstêd 2018, gevierd met de reizende, museale, tentoonstelling East Bergholt. De samenwerking tussen de schrijver Marcel Möring en Sam Drukker resulteerde in het boek van Möring, East Bergholt, waarvoor de auteur als eerste niet-Engelstalige schrijver de Aga Khan Prize won.

Möring en Drukker deelden hun jeugd in Assen en gingen na jaren daarmee de samenwerking aan die ze toen ooit afspraken. Sam Drukker reisde naar East Bergholt en tekende met een luciferhoutje en inkt het decor voor dit zinderende verhaal. Hij tekent met een lucifer, omdat hij zich altijd afvraagt ,hoe je het jezelf moeilijk kunt maken om je te ontwikkelen en nieuwe paden te vinden, hoe je in jezelf kunt zoeken naar wat je nog niet kent”, schrijft Möring. Daarmee gebruikt hij een ongewone techniek die nogal een wild suggestief resultaat oplevert. Na de start van de East Bergholt-tentoonstelling in het Rembrandthuis en via het Drents Museum, Groningen, Rotterdam en Zaanstad is Damwâld de volgende pleisterplaats. De originele tekeningen die Sam Drukker in East Bergholt heeft gemaakt worden in Galerie Jan Reinder Adema getoond. Na Damwâld reist de tentoonstelling verder naar de plaats van het ontstaan van de roman en tekeningen in Engeland. Naast deze tentoonstelling is ook vrij werk op papier en olieverf van Sam Drukker te zien. Deze unieke reizende tentoonstelling is in Damwâld te zien op de vrijdagen 20 en 27 juli en de zaterdagen 21 en 28 juli. In augustus is de tentoonstelling te zien op 3, 4, 10 en 11 augustus. Open: 13.30-17.00 uur (en op afspraak).