Amelanders vinden coke op strand

LEEUWARDEN/AMELAND - De twee brachten de coke niet naar de politie, ze probeerden de drugs te verkopen. Dinsdag moesten ze zich voor de rechter verantwoorden, samen met drie medeverdachten.

Een 27-jarige inwoner van Nes liep begin januari vorig jaar met een toen 16-jarige dorpsgenoot op het strand, toen ze op een plastic pakketje stuitten. Ze namen het mee en hadden al het vermoeden dat het om cocaïne ging. Dat vermoeden werd bevestigd door een 44-jarige kennis, destijds ook woonachtig in Nes. Hij stelde voor om de coke te verkopen. De man kon het geld goed gebruiken: hij was destijds verslaafd aan coke en hij zat in de schuldsanering.

Hij zocht contact met iemand in Maastricht, zijn geboortegrond. Hij vond een koper en ging per trein naar het zuiden des lands. Hij kreeg 1000 euro voor de coke. Met de belofte dat er 1500 euro per week betaald zou worden als de drugs aan de man gebracht werden. De 1000 euro vergokte hij in een speelhal, hij was ook gokverslaafd.

Uiteindelijk kwam het allemaal uit: iemand van de belastingdienst hoorde op het eiland dat de 28-jarige coke op het strand had gevonden. De mannen werden opgepakt.

Het had allemaal heel anders kunnen aflopen, waarschuwde officier van justitie Petra van der Vliet. 'U heeft zich op heel er glad ijs bevonden. Als je met drugs te maken hebt, dan begeef je je in een circuit dat je niet kunt overzien'. De vriendinnen van de verdachten stonden ook terecht. De 32-jarige vriendin van de oudste verdachte had de coke in plastic zakjes verpakt, zij was medeplichtig oordeelde rechter Christine Koelman.

Vervolg op pagina 3.