Afscheid nemen van ‘de Groen’ in Dokkum

DOKKUM - Op 1 augustus 2018 sluit basisschool Groen van Prinsterer haar deuren. Een school met een rijke geschiedenis. Wie nog afscheid wil nemen van de school kan dat doen op woensdag 18 juli tussen 18:30 en 20:30 uur.

Op 1 augustus 2018 sluit basisschool Groen van Prinsterer haar deuren. Een school met een rijke geschiedenis. Wie nog afscheid wil nemen van de school kan dat doen op woensdag 18 juli tussen 18:30 en 20:30 uur.

Geschiedenis Groen van Prinsterer

Het schoolgebouw is gebouwd in 1955. De school dankt haar naam aan Guillaume Groen van Prinsterer, die in de tweede helft van de 19de eeuw leefde. Hij studeerde rechten en kwam al snel in de politiek als bestrijder van de ideeën van de Franse Revolutie en als voorvechter van het christelijk onderwijs. Het gebouw aan de Van Kleffensstraat 5 is gedateerd en minder geschikt voor de huidige manier van lesgeven.

Afscheid van ‘De Groen’

Veel mensen uit Dokkum hebben een gelukkige schooltijd gehad op de Groen van Prinsterer. In de volksmond ook wel liefkozend ‘De Groen’ genoemd. Honderden mensen hebben op de school gezeten. Het prachtige gebouw met de mooie ruime hal is in Dokkum alom bekend. Voor alle mensen die vroeger op de Groen hebben gezeten en alle andere belangstellenden is er op woensdag 18 juli tussen 18.30 en 20.30 uur de mogelijkheid om nog even binnen te lopen. Bezoekers kunnen deze avond rondkijken, bijkletsen met oude klasgenoten en herinneringen ophalen. Uiteraard onder het genot van een kopje koffie of thee. Een en ander trouwens wel tussen de verhuisdozen, want de meeste spullen staan dan al ingepakt.

Sluiting van ‘De Groen’

Op vrijdag 20 juli is de laatste schooldag van ‘De Groen’. Voor de schoolkinderen wordt er onder anderen een kinderdisco georganiseerd. Ook krijgen de kinderen de gelegenheid om een wens te tekenen of te schrijven voor de nieuwe school. De oudste leerling en de jongste leerling van de school sluiten om 12.00 uur ‘De Groen’ symbolisch af.

Nieuwe school: De Pionier

In de wijk de Trije Terpen in Dokkum start na de zomervakantie een nieuwe school: cbs De Pionier. Een school die zich niet alleen op leerprestaties richt, maar ook heel nadrukkelijk op het welbevinden van de kinderen; elk kind moet zich goed voelen op school! De school komt in eerste instantie in een tijdelijk onderkomen, op het braakliggende terrein aan de Alde Terp en Bauwert. Veel kinderen van de Groen van Prinsterer gaan na de zomervakantie naar de Pionier. Er komt in het najaar (datum nog niet bekend) een officiële opening.