Zaterdag eerste Dokkumer Granaet Rally

Dokkum - Aanstaande zaterdag 16 juni wordt de eerste Dockumer Granaet Rally gereden. Deze rally wordt georganiseerd door de drie serviceclubs van Dokkum: de Rotary Dokkum, de Lions Club Noordoost Friesland en Lions-club Dokkum-Bonifatius. Na de start op de Grote Breedstraat in Dokkum wordt er een route van ongeveer 180 kilometer over toeristische wegen van Friesland gereden.

Ontstaan van de rally

De laatste rally door Dokkum was alweer in 2013, en dus werd het tijd voor een nieuw initiatief. Een van de organisatoren Renze de Graaf vertelt: "In het verleden werd de Oester Rally georganiseerd door de Ondernemers Sociëteit van Dokkum, dit was altijd een groot succes! En dus hebben we met de drie serviceclubs uit Dokkum een nieuwe rally, met een nieuwe naam, in het leven geroepen."

Route door Friesland

Via "leuke weggetjes" wordt zaterdag een route door de Friese provincie afgelegd: "Deze route wordt doormiddel van een routeboek afgelegd. Het idee is dat de bijrijder, oftewel de navigator, de bestuurder instrueert welke route gevolgd moet worden. Dit gaat middels het bol-pijl systeem van getekende (weg-)situaties. Er is wel een wedstrijdelement aanwezig, maar het gaat hierbij niet om snelheid. Onderweg zijn een aantal punten waar de deelnemers uit de auto moeten stappen voor het beantwoorden van enkele vragen. Of voor bijvoorbeeld een stempelpost of juist een koffiemoment.". 

De rally is deze eerste editie niet te moeilijk gemaakt omdat het voor veel deelnemers ook de eerste keer is dat ze mee doen. Ook voor de organisatie is alles nieuw: "Maar bij positieve reacties is er wellicht een vervolg!"

Autoliefhebbers

Inmiddels hebben zich 45 deelnemers aangemeld, hiermee is de organisatie erg tevreden aldus Renze de Graaf: "We hadden vooraf niet durven hopen dat er zulke prachtige auto's meerijden met de Dockumer Granaet Rally! Deze rally is in principe voor iedereen, maar natuurlijk zijn er vooral autoliefhebbers die zich hebben opgegeven. Ze zien deze rally als een reden om de auto van stal te halen. Ja, er zijn echt een paar bijzondere exemplaren bij!"

Stichting Altijd Doen

De organisatie hoopt niet alleen op een mooie dag voor alle deelnemers aanstaande zaterdag, maar ook op een mooie dag voor de Stichting Altijd Doen. De serviceclubs ondersteunen namelijk graag lokale doelen en hebben met deze rally gekozen voor Stichting Altijd Doen uit Dokkum. De vrijwilligers van de stichting zullen met de opbrengst van deze rally een onbezorgde dag organiseren voor kinderen en hun ouders, die vanwege het ontbreken van financiële middelen niet op vakantie kunnen: "Het doel van de Dockumer Granaet Rally 2018 is dus twee leuke dagen: een voor de deelnemers van de rally en een voor de kinderen en hun ouders via Stichting Altijd Doen!".

Start op de Grote Breedstraat

Alle liefhebbers van mooie auto's kunnen zaterdagmorgen hun ogen uitkijken op de Grote Breedstraat. Vanaf 8.30u zullen de deelnemende auto's zich opstellen. Vanaf 9.30u vertrekt iedere minuut een auto aan de route door Friesland. De route eindigt met een 'rallyschildje' (aandenken) en een barbecue bij De IJsherberg in Dokkum.

Er zijn nog een paar plekjes vrij voor bijzondere auto's aan de Dockumer Granaet Rally 2018. De deelname kost €150 per auto (inclusief bestuurder en navigator). Via inschrijvenrally@gmail.com kunt u zich aanmelden en ontvangt u een inschrijfformulier.