Project zonnedak Schiermonnikoog een feit

schiermonnikoog - Het eerste collectieve zonnedak van Schiermonnikoog is door burgemeester Ineke van Gent in werking gesteld.

Het betreft ruim honderd zonnepanelen op een boerderijdak. Komende week worden nog eens 104 zonnepanelen op dat dak van Eureca gemonteerd. Het project is een initiatief van de energiecoöperatie De Sintrale van het eiland op basis van de Postcoderoos. Ruim twintig bewoners uit het Beschermd Dorpsgezicht hebben participaties gekocht die recht geven op opbrengst van het zonnedak.

Men kon voor 99 euro per paneel inschrijven. De inschrijving was met 45 panelen overtekend. In de herfst hoopt de Sintrale een tweede zonnedak te gaan exploiteren. Voor dat dak kunnen alle inwoners van het dorp zich inschrijven, evenals eigenaren van vakantiewoningen.

Participatiehouders worden automatisch lid van de coöperatie en kunnen zo samen richting geven aan de verduurzaming van Schiermonnikoog.

Bij de feestelijke opening was ook het Solar Team van Friesland Campina aanwezig. Het team zoekt naar mogelijkheden om het eiland te ondersteunen bij het streven naar zelfvoorziening.