Geen fontein, wel Kletterdei in Dokkum

DOKKUM - Het was vrijdag Kletterdei. In alle Friese steden werden de fonteinen van het Culturele Hoofdstad-project 11Fountains in werking gezet. Alle? Bijna alle.

De ijsfontein van Dokkum is namelijk nog niet klaar, die wordt eind dit jaar opgeleverd. Toch was kunstenares Birthe Leemeijer naar de Bonifatiusstad gekomen om de symbolische opening te verrichten. Ze hakte enkele brokken uit een ijssculptuur en gaf die aan kinderburgemeester Aukje Miedema en klasgenoot Meint Bosgra. Wethouder

Met muziek van de Saksenbende van Opus 3 en een optreden van Dansstudio Dokkum werd het toch een feestelijke middag, ofschoon er geen water kletterde.

De kunstwerken werden op deze ‘Kletterdei’ stad voor stad aangezet door de kunstenaars. Minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap verrichte de finale openingshandeling van de 11fountains door het sluiten van een cultuurverbond. “Fryslân is ineens elf gezichtsbepalende kunstwerken rijker, met een uitstraling die verder reikt dan de provincie- of zelfs de landsgrenzen. Ik feliciteer Fryslân en de rest van Nederland met een trekpleister van formaat”, aldus minister Van Engelshoven.

De fonteinen zijn ontworpen door elf internationale topkunstenaars. Zij lieten zich inspireren door de steden en hun historie. Daardoor heeft elke fontein zijn eigen karakter. De opening was in alle Friese steden te beleven via grote schermen.

11fountains is een van de belangrijkste kunstprojecten van Leeuwarden-Fryslân 2018, Culturele Hoofdstad van Europa en is nieuw cultureel erfgoed. Het project, bedacht door artistiek leider Anna Tilroe, wordt ondersteund door de Provincie Fryslân en de zes betrokken gemeentes.

Meer informatie op www.11fountains.nl

Foto’s Jan van Empel