Bijzondere sprekers tijdens 4 mei herdenking Dokkum

DOKKUM Tijdens de jaarlijkse 4-mei herdenking in Dokkum aanstaande vrijdag komen dit jaar bijzondere sprekers aan het woord.

De tienjarige Ibrahim Mounla vertelt zijn verhaal over Syrië en zijn vlucht naar de vrijheid. Ook Louwrens Hacquebord, auteur van het pas uitgegeven boek "Duivelse dilemma's", komt aan het woord. Zijn boek gaat over Tjerk Hacquebord die als scholier in de Tweede Wereldoorlog weigerde een Ausweis te halen, daarom geen eindexamen kon doen en moest onderduiken.

Start in Bonifatiuskapel

De herdenking in Dokkum start om 19.00 uur met een moment van bezinning in de Bonifatiuskapel. Aansluitend wordt er een stille tocht gelopen naar de oorlogsmonumenten aan de Woudweg en op de Noorderdwinger. Bij het laatste monument wordt om 20.00 uur twee minuten stilte gehouden. Na de herdenking volgt in de Grote of Sint Martinuskerk op de Markt het programma ‘Jaar van Verzet’, een mix van tekst, muziek, zang en beeld. Het geheel staat onder leiding van Sjoek Nutma. De kerk is voor diegenen die niet meelopen vanaf 19.45 open.

Op verschillende plaatsen in de historische binnenstad van Dokkum zijn door het comité 4 en 5 mei Dokkum alvast herdenkingsborden geplaatst. De borden blijven staan tot en met 5 mei. Op de borden staan de verhalen te lezen van Dokkum in de Tweede Wereldoorlog en de slachtoffers die in de regio vielen. Het comité bestaat uit: Ger Heeringa, Klas Hoexum, Onno Loonstra en Sjoek Nutma.