Ameland koploper met zonnepanelen

Ameland - Uit onderzoek van zonnepanelenleverancier Zonneplan blijkt dat Ameland koploper is wat betreft zonnepanelen, namelijk 6,63 zonnepaneel per inwoner.

Gebleken is dat in de gemeente Dongeradeel relatief veel zonnepanelen op de daken liggen. Per inwoner is dat op dit moment 0,64 zonnepaneel. Hiermee staat de gemeente Dongeradeel op plek 122 van alle 380 gemeenten in Nederland. Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat Dongeradeel ook een gemeente is met veel potentie voor zonne-energie. De gemeente Dongeradeel zit net boven het gemiddelde van Nederland, wat ligt op 0,58 zonnepaneel per inwoner.

De gemeente Dongeradeel heeft grote ambities op het gebied van verduurzamen. Zo heeft de gemeente een plan gemaakt om alle inwoners, bedrijven en de gemeentelijke organisatie in 2030 CO2-neutraal te krijgen. Om dit te bereiken is de Denktank opgericht. De Denktank bedenkt projecten om de inwoners van Dongeradeel duurzamer te laten denken en doen.

Zonneplan heeft de daken van koopwoningen in de gemeente Dongeradeel voor zonnepanelen recentelijk onderzocht. De ongeschikte woningen; met een rieten dak, teveel schaduw, een rijksmonument of flats zijn niet meegenomen. De conclusie is dat 4.854 koopwoningen geschikt zijn voor zonnepanelen. Hiervan hebben 477 van de geschikte koopwoningen een zonnepaneleninstallatie.