Grootste dekens van Ameland, straks deel van de grootste deken van de wereld

HOLLUM - De vloer van de toneelzaal in 't Hol in Hollum werd dinsdag vrijwel helemaal bedekt met honderden gehaakte vierkantjes van 20 bij 20 cm. Aan elkaar gezet vormden ze dekens van 200 bij 140 cm. Tweeënveertig van de dekens zijn gesponsord en daar zijn drie grote projecten van gemaakt, voorstellend Ameland. De andere dekens, zijn lappendekens en gehaakt van resten wol. Met als leuze : “Haak aan, haken is verbinden”, heeft de haakgroep van de Vrouwen van Nu, afdeling Ameland de afgelopen 9 maanden 56 dekens gehaakt.

Het initiatief komt van Esmeralda de Vries en Monique van der Hoek. Ze willen in juli de allergrootste gehaakte deken van de wereld neerleggen die bestaat uit 10.000 éénpersoons gehaakte dekens. Ze waren naar het eiland gekomen om deze textielpracht in ontvangst te nemen. Met nog veel meer haakwerk vanuit heel Nederland en zelfs daarbuiten wordt gepoogd het grootste gehaakte kleed van de Wereld te vormen. Op 14 en 15 juli wordt de Grootste gehaakte deken van de wereld (GGDW2018) gelegd in Park Vijversburg te Tietjerk.

Alle dekens bij elkaar zullen vijf voetbalvelden gaan bedekken. Lukt dit dan wordt deze prestatie in het Guinness Book of Records opgenomen.

Dekens visualiseren de kracht, warmte, verbinding, kleur en diversiteit van een samenleving. Het doel van het burgerinitiatief is het verbinden van mensen, het resultaat is een deken.

Na afloop worden de dekens geschonken aan diverse Goede Doelen die de dekens uitdelen aan mensen die aandacht en/of een deken nodig hebben.

Intussen zijn er al bijna 8200 dekens ingeleverd en geregistreerd. De dekens liggen opgeslagen in een grote hal aan de Snekertrekweg in Leeuwarden. Studenten Transport & Logistiek van het Friesland College helpen bij de registratie. Op veel plekken wordt nog steeds volop gehaakt aan de dekens. Omdat alle dekens geregistreerd moeten worden om een plekje te krijgen in park Vijversburg, kunnen de dekens tot eind mei ingeleverd worden bij wijkzorgcentrum De Hofwijck (Palet), Dirk Zeperweg 2, 8917 AZ in Leeuwarden.

Lukt het niet de dekens zelf te brengen? Stuur dan een mail naar ggdw2018@gmail.com dan wordt bekeken of de dekens gehaald kunnen worden.