Jelka en Jasmijn openen vernieuwde weg Ee

EE - Als echte sterren fietsten ze het pleintje bij dorpshuis de Jister op. Jelka en Jasmijn, twee buurmeisjes uit Ee, openden vrijdag samen met gedeputeerde Sietske Poepjes de vernieuwde N358 door Ee. Tijdens de werkzaamheden speelden Jelka en Jasmijn een grote rol. De twee buurmeisjes maakten meerdere filmpjes waarin ze bijvoorbeeld hun eigen bouwbord onthullen. Ook hielpen ze de asfaltploeg asfalteren en kregen ze hun eigen ‘walk of fame’.

Vrijdag fietsten ze samen met gedeputeerde Sietske Poepjes voor het eerst over de vernieuwde weg.

De provincie Fryslân maakte samen met de gemeente Dongeradeel de weg veiliger door onder andere de kruispunten aan te passen. De weg past bij het oude en historische karakter van het dorp: dat was het doel. Gedeputeerde Poepjes: ,,Ie is in prachtich doarp, mar dat wie oan’e dyk net te sjen. It ferkear ried der fluch trochhinne. Dat fertsjinne it doarp net, mar it wie ek nochris gefaarlik.” De provincie maakte de weg daarom mooier én veiliger. De maximumsnelheid gaat omlaag, van 50 naar 30 kilometer per uur. Aan beide kanten van de weg is asfalt in een andere kleur. Daardoor lijkt de weg smaller en gaat het verkeer langzamer rijden. De kruispunten zijn van rood asfalt. Ze vallen meer op en het zicht wordt verbeterd. Daarnaast heeft verkeer van rechts er voortaan voorrang.

Ook de bewoners van het dorp zijn in het zonnetje gezet. Op het pleintje bij het dorpshuis was het feest en stond er een minikermis.