Diamanten echtpaar Hoving beleeft topdag aan het water

DOKKUM - In een idyllische omgeving feliciteerde burgemeester Marga Waanders dinsdag Sjabbe Hoving (82) en Trijn Hoving-Wallinga (79) met hun 60-jarig huwelijk. Met bloeiende narcissen aan de rand van het water achter hun woning aan de Da. A.M.L. Frevelstraat nodigde de dag en de zon hen uit voor een plezierige bijeenkomst.

Het plezier kreeg een extra accent door brieven van Koning Willem Alexander en Commissaris der Koning Arno Brok met warme felicitaties voor het echtpaar. “Iedereen denkt aan ons”, zo constateerde het tweetal in de ruim versierde woning. Ze zijn uitermate verguld met de locatie waarop ze na loting aan het begin van deze eeuw nieuwbouw mochten plegen. Een schril contrast hiermee vormen hun eerste huwelijksjaren. Toentertijd was er sprake van grote woningnood, zodat ze aanvankelijk inwoonden bij haar ouders.

Leiding

Dankzij een overtuigende sollicitatiebrief slaagde Sjabbe Hoving, vanouds lasser, er in 1960 in een functie als chef werkplaats te verwerven bij de Speciaal Roestvrijstaal Industrie (SRI) aan de Hogedijken in Dokkum. Na drie jaar maakte hij de overstap naar Radeko in Holwerd. Als bedrijfsleider zou hij hier 32 jaren van groei meemaken bij de productie van ramen, deuren en kozijnen waaraan hij zowel organisatorisch als productietechnisch de leiding gaf. “Bij mijn binnenkomst waren er vijf man, maar op het moment van mijn afscheid 85”, aldus de jubilaris die de groei vooral toeschrijft aan opdrachten in de sfeer van utiliteitsbouw. Hij is hierbij aldoor werkzaam geweest op uiteenlopende fronten, zodat de contacten met toeleveranciers, klanten en architecten breed uitwaaierden.

Thuisgevoel

Zijn echtgenote nam op het moment van hun huwelijk afscheid van haar werk als schoenverkoopster. Ze wijdde zich helemaal aan de huishouding die na de geboorte van de twee zonen Sjack en Ron alle aandacht opeiste. Toen de jongste tien lentes achter zijn naam noteerde, besloot ze in dienst te treden bij de Leidse wolfabrikant Parley in Dokkum als kantinemedewerkster. “Een jaartje of zeven heb ik daar met veel plezier gewerkt”. De geboren Groningers zijn zich naar eigen zeggen echt thuis gaan voelen in Dokkum. “Als we de vlag hijsen, is dat de Nederlandse. Maar”, zo geeft Sjabbe Hoving met pretogen aan, “het had even zo goed de Friese vlag kunnen zijn”. Hij is geboren in Noordhorn als zoon van Elbertus Hoving en Aafke Hoving-Talens. Zij zag het levenslicht in de stad Groningen als dochter van Jacob Jan Wallinga en Fransina Wallinga-Belle.

Watersport

Sjabbe en Trijn leerden elkaar kennen tijdens een wielerwedstrijd waar zij als toeschouwer op af kwam. “Hij won altijd. Dan denk je al snel: deze moet ik hebben”, vertelt ze verheugd. Hij heeft, met een kwinkslag van een nuchtere noordeling, geen lang weerwoord nodig gehad: “Het ziet er goed uit”. De sportieve instelling is aan beiden verkleefd. Zo fietste hij vijftienmaal de Elfstedentocht waarbij eenmaal met de beide zonen en kleinzoon Rutger. “Drie generaties op de fiets in dezelfde tocht, dat blijft een bijzondere herinnering”. Een veertigtal jaren zijn ze bovendien verknocht geweest aan de zeilsport. Soms zeilde hij in het kader van een wedstrijd naar Noorwegen waar zij hem opwachtte na een reis per Tor Line-veerboot. Belangstelling voor de scheepsbouw heeft hem vanaf zijn prilste jeugd naar het water gelokt. “Het is een hobby geworden”. In 1974 resulteerde dit in de bouw van een eigen zeilboot. “Knutselen is nog steeds mijn ding”. De liefde voor het water spreekt ook bij zijn echtgenote nog steeds boekdelen. Naast wandelen kan ze intens genieten van zwemmen. “Een beetje zwemmen en een beetje bijpraten en dan weer een beetje zwemmen. Gewoon heerlijk”.