Leerlingen ‘t Harspit geven vrijheid door

Ternaard - De Fryske befrijdingsdei is maandag herdacht door de leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 van CBS It Harspit uit Ternaard.

De leerlingen van groep 8 bereiden de herdenking voor. Zij onderzoeken de geschiedenis en het verhaal achter de verschillende gedenktekens die het dorp rijk is: De graven van de vliegeniers, het graf van de heer A. Nauta, de gedenkramen van de kerk en ook het monument.

Het monument lijkt op een toren, van boven ruw afgewerkt. Dit verwijst naar het mensenleven dat afgebroken werd. De rode stenen boven verwijzen naar het bloed dat vloeide. Op de gedenkplaat staat ‘voor hen die vielen’. Links staat een Oranjeboom die symbool staat voor de band met het Huis van Oranje. Rechts staat een bankje. Om even te gaan zitten en tijd te nemen om te (her)denken en bewust te zijn van het feit dat wij in vrijheid kunnen leven.

De leerlingen van groep 8 vertellen de verhalen die ze achterhaald hebben, leggen bloemen en spreken gedichten uit. Daarna laten zij de leerlingen van groep 7 weten dat zij volgend schooljaar de herdenking mogen leiden, de verhalen mogen onderzoeken en vertellen…want: vrijheid geef je door!