Roman over de walvisvaart

Ameland - In 1777 besluit de hoofdpersoon van Duivelsdag op Groenland als ‘snijdokter’ en barbier aan te monsteren op de walvisvaarder De juffrouw Clara. Hij maakt zo voor het eerst de spannende robben- en walvisjacht mee. In de buurt van Groenland vergaat het schip tijdens een verschrikkelijke storm. Een klein deel van de bemanning weet na een barre tocht de ijzige kust te bereiken, waar Eskimo’s hun gastvrij onderdak bieden. De verteller schetst met rake observaties en komische dialogen de verhouding tussen de ‘primitieve’ gastheren en ‘moderne’ bezoekers.

In 1967 verscheen van de hand van Dr. Ype Poortinga (1910-1985) de historische roman Duveldei op Grienlân, gebaseerd op het dagboek van de Amelander commandeur Hidde Dirks Kat. Poortinga’s dochter Janke heeft, in samenwerking met Janneke van der Meulen, de Nederlandse vertaling van deze Friese klassieker verzorgd.

Duivelsdag op Groenland, Y. Poortinga, in het Nederlands vertaald door Janke Poortinga en Janneke van der Meulen, Uitgeverij Bornmeer, 224 pagina’s, gebonden, € 19,50.