Kijkje in de keuken bij Artisante

Dokkum - Leerlingen van de derde klas van het Dockinga College, VMBO Vakschool te Dokkum, kregen donderdagochtend een kijkje in de keuken van horecabedrijf Artisante in Dokkum. Hier leerden ze hoe ze een alcoholvrije cocktail kunnen maken, maakten ze apple crumbletaartjes en leerden ze meer over hoe een horecabedrijf gerund wordt.

De leerlingen volgen de richtingen Zorg en Welzijn of Economie en Ondernemen op het Dockinga College, waarbij ze het keuzedeel Horeca en Gastheerschap volgen. Het bijzondere van deze keuzedelen is dat leerlingen uit verschillende profielen deze keuzedelen kunnen volgen. “Vroeger volgde je specifiek één profiel, bijvoorbeeld Zorg en Welzijn. Tegenwoordig hebben we met de keuzedelen een brug kunnen slaan tussen de verschillende profielen. Want iemand die Economie en Ondernemen volgt, kan ook prima affiniteit hebben met de zorg en andersom. Er zijn bijvoorbeeld meiden die graag kapster willen worden, en ook hun eigen salon willen openen. Zij hebben ook baat bij lessen over ondernemen”, vertelt Ytje Marije Streekstra, docente Zorg en Welzijn, aan de VMBO Vakschool. De keuzedelen zijn pas vorig schooljaar ingevoerd op de VMBO Vakschool. Pas sinds dit schooljaar wordt de mogelijkheid geboden om vanuit verschillende profielen hetzelfde keuzedeel te volgen. Keuzedelen die binnen het profiel Zorg en Welzijn te volgen zijn zijn onder andere Sport en EHBO, Welzijn Kind en Jongeren en Uiterlijke Verzorging.

Tijdens de gastles vertelde Sander Ian Wijnstra van Artisante over hoe het bedrijf gerund wordt, hoe men werkt in de keuken en hoe er in het bedrijf verdiend wordt. De leerlingen kregen vervolgens de opdracht om te berekenen hoeveel er aan een appelkruimeltaartje verdiend kan worden. Terwijl de appeltaartjes in de oven stonden leerden de leerlingen over zaken als inkoop, derving en winst. Artisante werkte belangeloos mee aan de gastles.