Bomen rooien met groot materieel op kerkhof in Ternaard

Ternaard - Maandag werden er twee bomen gerooid van het kerkhof in Ternaard. De bomen waren in een slechte staat en moesten worden verwijderd. Vanwege de beperkte ruimte werden de bomen weggetakeld met de grote torenkraan. Op de straatweg verder ze verder gezaagd.

Deze twee treuressen op het kerkhof van Ternaard waren in de loop der tijd dusdanig slecht geworden, dat het binnenste hout van de onderstam verrot bleek. Het proces van verrotting is hoogstwaarschijnlijk begonnen door het binnen stromen van regenwater water via open wonden halverwege de stam. De sapstromen van de boom gaven na het zagen daardoor ook een bruin zwarte verkleurde vloeistof. En dat gaf als gevolg dat er veel dood hout in de kroon zat, wat de kans op takbreuk vergrootte. Omdat de bomen tussen de graven stonden en vlak naast de kerk is er door de DDFK gemeenten gekozen voor het laten omzagen door een gespecialiseerd bedrijf.  

Maandag is aannemingsbedrijf Kieftenburg Boomsma uit Pingjum begonnen met de kap van de twee treuressen. Vanwege de hijscapaciteit van de torenkraan werden de bomen in verschillende stukken gezaagd en weg getakeld. Het maximum gewicht dat werd verplaats werd geschat op 2 ton, dit gewicht zit hoofdzakelijk in het vocht wat de boom al bij zich draagt vanwege de sapstromen die al op gang komen. In totaal moest er vier keer gehesen worden. Aannemingsbedrijf Kieftenburg Boomsma heeft de afgelopen week voor de DDFK gemeenten op meerdere plekken bomenkap verricht; o.a. in Dokkum, Niawier en Metslawier werden bomen gekapt. Voor de DDFK gemeenten is het einde van het kapseizoen nabij en gaat men over op ander werk.

Tekst/Foto's: Bote Sape Schoorstra