De Grote Rekendag op de Burgerschool

Dokkum -   Rekenen uit een boekje, in een schrift of via een digitale leerlijn is wat we kennen en kunnen in het onderwijs. Maar of dit nu de motivatie voor rekenen aanwakkert bij leerlingen is de vraag. Daarom organiseerde de rekencoördinator van de Burgerschool, juf Syta, de grote rekendag.

Vrijdag 9 maart stond in het teken van rekenen in een betekenisvolle context. Want juist dat maakt rekenen leuk! De rekendag werd feestelijk geopend door juf Daisy. De leerlingen van de Burgerschool vormden een heuse rekenstraat op het plein. De kinderen hadden allen hun eigen ‘huisnummer’ gekregen van de docenten en vormden door in de juiste volgorde te staan de rekenstraat van de Burgerschool. Aan het einde van de straat werd door leerlingen een rood lint gespannen. De dag werd officieel geopend door het doorknippen van het lint, wat werd gedaan door de directeur.

De leerlingen gingen de rest van de dag in circuitvorm bij de verschillende juffen en meesters langs om leuke opdrachten te maken. Hierbij werd gewogen, gemeten, geteld en gerekend met echte materialen. Zo tekenden leerlingen in groep 3 en 4 zichzelf levensgroot op een stuk papier, werden de lengte van het lichaam, voeten gemeten, maar ook het lichaamsgewicht gewogen.

Elk stukje van het gebouw is deze dag langs de meetlat gelegd. De leerlingen hadden veel plezier in de grote diversiteit aan opdrachten die zowel binnen als buiten werden uitgevoerd.

Ook werden de 24-games gehouden op school. Bij dit spel moeten leerlingen zo snel mogelijk met vier getallen de som met de uitkomst van 24 uitrekenen. Senna uit groep 6 werd de winnaar van groep 5/6/HB1 en Jente werd de winnaar van groep 7/8/HB2. De winnaars uit de verschillende groepen: Michael, Amber, Iris, Janieck, Senna, gaan de Burgerschool vertegenwoordigen bij de ROOBOL-competitie op 14 maart aanstaande.

De rekendag werd afgesloten met een estafette. Verschillende groepjes leerlingen gingen met elkaar de strijd aan om zo snel mogelijk de keersommen uit te rekenen. Leander uit groep 8 vertelt: “Het was heel leuk om op deze manier met rekensommen bezig te zijn. Je kunt zowel rennen als rekenen en dat maakte het heel erg leuk om te doen”.