Bibliotheken Noord Fryslân zet trouwe leden in het zonnetje

Dokkum - Trouwe leden van de Bibliotheken Noord Fryslân worden op vrijdag 23 maart in het zonnetje gezet. Wie tien jaar of langer lid is van de Bibliotheken Noord Fryslân (voorheen Bibliotheek Noordoost Fryslân of Bibliotheek Noordwest Fryslân) bezoekt gratis het Trouwe leden event op vrijdag 23 maart in Marsum of Dokkum.

Een zaal vol trouwe leden, één topgast en een presentatrice zijn de basisingrediënten voor dit event. Presentatrice Paulien Schreuder (leidinggevende vestigingen) gaat in gesprek met schrijfster en journalist Suzanna Jansen. Tijdens dit gesprek is er ruimte voor het publiek om vragen te stellen vanuit de zaal.

Suzanna Jansen zal twee optredens op 23 maart verzorgen. Zo komt zij in de middag in het Dorpshuis in Marsum en in de avond in Bibliotheek Dokkum. Leden kunnen zich inschrijven op één van deze tijdstippen.

Suzanna Jansen

Suzanna Jansen is geboren en getogen in Amsterdam. Ze begint aan een balletopleiding maar stapt over op de studie Communicatie aan de HEAO. Na enige jaren bij een marketingbedrijf is ze in de jaren negentig betrokken bij de oprichting van Independent Media, het uitgeefconcern van Annemarie van Gaal en Derk Sauer in Moskou, waarvoor ze ook naar Rusland verhuist.

In Moskou kiest ze voor journalistiek, ze doet als freelancer research voor documentaires van de VPRO en VRT, ze is correspondent voor het Belgische dagblad De Morgen en schrijft incidenteel voor onder andere NRC Handelsblad, HP/deTijd en Opzij.

Terug in Nederland schrijft ze reportages voor onder meer Trouw en Intermediair. Al gauw stuit ze op de roemruchte bedelaarskoloniën van Veenhuizen, en haar familiegeschiedenis daar. Een beoogd artikel over dat langdurige en unieke heropvoedingsexperiment in het Drentse veen loopt uit op een boek, dat in januari 2008 verschijnt onder de titel Het pauperparadijs. Dit boek wordt onverwacht een bestseller, waarvan inmiddels meer dan 325.000 exemplaren zijn verkocht. Het is ook vertaald in het Duits en het Spaans.

In oktober 2010 verschijnt De pronkspiegel, een kleine bundel met journalistieke verhalen uit Moskou. In 2011 rondt ze een opleiding theatermaken af, en in datzelfde jaar verschijnt De hemel is goud, een boek over ambitie en overmoed, opgebouwd uit een historische constructie versneden met een fictief verhaal.

In de zomers van 2016 en 2017 speelt in Veenhuizen de theatervoorstelling Het Pauperparadijs, Theaterspektakel over Arm en Rijk, van theatermaker Tom de Ket. Bij de bewerking van het verhaal tot theater was ze als dramaturg nauw betrokken. In juli 2018 speelt de voorstelling in een compleet nieuwe vormgeving in Koninklijk Theater Carré. In oktober 2017 verschijnt haar nieuwe boek Ondanks de zwaartekracht, waaraan ze vijf jaar werkte.