Geert Mak vertelt in de Theaterkerk Nes

NES (D) - (D) - Woensdag 7 maart vertelt Geert Mak in de Theaterkerk Nes (Gem. Dong.) over zijn visie op de ontwikkelingen in Europa. In 2004 verscheen zijn boek In Europa. Als een meester-verteller weet hij publiek aan zich te binden. Op eigen verzoek gaat hij graag met het publiek in discussie.

Op 27 november 2017 kreeg Geert Mak uit handen van koningin Maxima de de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor zijn gehele oeuvre. ‘Geert Mak deed meer dan wie ook om een breed publiek te interesseren voor geschiedenis,’ aldus de voorzitter van het fonds.Anke Bijlsma, van theaterkerk Nes; “Ik vind het een grote eer en ben ontzettend blij dat Geert deze lezing bij ons wil geven. Een week voor de officiële boekenweek hebben wij deze bijzondere schrijver in de kerk."

In 1999 reisde Geert voor NRC Handelsblad twaalf maanden kriskras door Europa en noteerde zijn bevindingen iedere dag op de voorpagina van de krant. Het werd een reisverslag over het continent en tegelijk door de tijd. ‘Het gaat over verscheurdheid en onwetendheid, over historie en angst, over armoede en hoop, over alles wat ons nieuwe Europa scheidt en bindt’, aldus Geert Mak. Dit blijft voor hem een actueel thema. Geert reist weer rond en vraagt zich o.a. af hoe het de geïnterviewden van destijds is vergaan.

Theaterkerk Nes is een initiatief van Anke Bijlsma. In de voormalige gereformeerde kerk De Hoekstien, gemeente Dongeradeel, initieert zij minstens één keer per maand een cultureel evenement. De kerk is aangepast aan een theatrale setting met behoud van bijna alle originele elementen. Zelfs het orgel is weer gerestaureerd. ,,Vanaf Drachten is Nes echt maar een half uurtje rijden. Ik wil mensen graag uitnodigen om eens naar het Hoge Noorden te komen. Daarbij is een goed programma belangrijk.”

Het tweede evenement in Theaterkerk Nes zal ook nu weer een totaalprogramma bieden. Voorafgaand aan de lezing zal er een Italiaans buffet verzorgd worden door cateraar Jan Cooks 4 You. Iedereen die voor een klein bedrag wil mee-eten is welkom en moet zich hiervoor opgeven. Anita Schaaf van de nieuwe van der Velde boekhandel uit Dokkum zal met een uitgebreid aanbod van Geert Mak zijn boeken aanwezig zijn. Een signeersessie vindt na afloop plaats.