Reddingsactie ZK80 in het Westgat, bemanning in veiligheid

LAUWERSOOG - Drie reddingboten moesten in actie komen om de kotter ZK80 los te trekken en de bemanning van boord te halen.

Het vissersschip was door de extreme lage waterstand aan de grond gelopen in het Westgat bij Schiermonnikoog. De Suzanna van Lauwersoog heeft na ruim een uur stomen de kotter bereikt. Vervolgens is er een sleepverbinding gemaakt. Tijdens het slepen is, door de hevige zeegang, de sleeptros in één van de schroeven geraakt en werd de redingboot minder manoeuvreerbaar. Uiteindelijk is besloten de sleeptros door te snijden en de sleepactie af te breken.

Het Kustwachtcentrum heeft om 21.42 uur, na overleg de Frans Hogewind van Terschelling Paal 8 en de Jan en Titia Visser van Eemshaven gealarmeerd, voor assistentie.

Rond 23.45 waren beide reddingboten ter plaatse. Uiteindelijk heeft de Frans Hogewind de drie bemanningsleden van boord gehaald en overgezet op de Jan en Titia Visser die ze in Eemshaven veilig aan wal heeft gezet.

Rond 23.00 kon de Suzanna weer op eigen kracht de terugreis naar Lauwersoog hervatten. Direct na aankomt op Lauwersoog is de Suzanna in de kraan gehesen en is de schroef weer vrij gemaakt.

De reddingboot Suzanna is weer volledig inzetbaar.