Merel en Jacobina finalisten in missverkiezing

Dokkum - Het negatieve imago dat kleeft aan missverkiezingen is geheel onterecht, menen Jacobina Bandstra (22) uit Metslawier en Merel de Vries (17) uit Dokkum. Zij staan op 18 maart in de finale van de missverkiezing Miss Beauty of Friesland in het Fries Congrescentrum in Drachten. Jacobina in de categorie Miss Beauty, en Merel in de categorie Miss Teen. “Missverkiezingen gaan niet alleen maar om het uiterlijk, maar ook vooral om persoonlijke ontwikkeling”, aldus Jacobina.

Begin februari deden Jacobina en Merel mee aan de castingdag voor de missverkiezing. In drie rondes, een voorstelronde, een bikinironde en een vragenronde in het Engels, presenteerden zij zichzelf aan een jury. Na afloop van de castingdag werden zij uitgekozen als één van de finalisten voor de finaledag in maart.

In de tussentijd is er veel gebeurd, vertelt Merel. “Nadat duidelijk werd dat we in de finale staan kregen we het programma van de weken tot de finaledag. De weekenden zijn bomvol; een bootcamp, presentatietraining, catwalktraining, met alle finalisten naar het programma Noardewyn op Omrop Fryslân, teambuilding, een bezoek aan de hoofdsponsor, een fotoshoot, het opnemen van een filmpje voor de finale, en ga zo maar even door. We worden goed klaargestoomd voor de finale. Ondertussen vormen we met alle finalisten echt een team. Het is geen haat en nijd, we gunnen het elkaar.” 

Deelname aan een missverkiezing is voor beide meiden een geheel nieuwe ervaring. Jacobina had zichzelf opgegeven voor de castingdag. “Ik wilde graag eens iets doen wat ik nog niet eerder gedaan had. Dat het om het totaalplaatje gaat vind ik erg mooi. Stel dat je modellenwerk zou doen, dat gaat het vaak meer om het verkopen van een product. Maar bij missverkiezingen gaat het om meer dan alleen een leuk uiterlijk. Je laat jezelf zien, precies zoals je bent.”

Merel was twee jaar geleden al eens gecast door de organisatrice van de Miss Beauty of Friesland. “In die tijd overleed juist mijn danslerares. Daardoor had ik er echt geen oren naar op dat moment. Toen ik dit jaar voor de tweede keer door de organisatie was gemaild met de vraag om mee te doen besloot ik het er op te wagen. Zelf had ik nog wel het beeld van missverkiezingen dat het alleen maar om uiterlijk gaat, maar ik besloot toch mee te doen. Ik wilde wel eens iets compleet nieuws doen. Mijn beeld van missverkiezingen is inmiddels volledig bijgesteld. Het gaat om zoveel meer. Er is pit en lef nodig om jezelf te laten zien. Je moet laten zien dat je leert, en dat je ervan geniet.”

Tijdens de finaledag wordt aan de hand van een jury, de organisatie en stemmen van mensen thuis bepaald wie zichzelf na afloop van de finale Miss Beauty of Friesland en wie zich Miss Teen of Friesland mag gaan noemen. Stemmen van mensen thuis tellen voor 20% mee. Stemmen kan via SMS (€1,10 per bericht). Voor Jacobina SMS je “Poll Friesland Jacobina” naar 3010, en voor Merel SMS je “Poll Friesland Merel”, eveneens naar 3010.

Tekst en foto: Johanna Kommerie