GZ-psycholoog Johanna F. Eizenga stopt

Dokkum - De afgelopen maanden stonden voor gezondheidszorgpsycholoog Johanna F. Eizenga in het teken van loslaten en afscheid nemen. Van cliënten, van collega’s en van specialisten uit het vakgebied waar ze de afgelopen jaren nauw mee samenwerkte. Per 1 maart van dit jaar stopt Eizenga met het beoefenen van haar vak. “De afgelopen jaren heb ik keihard gewerkt, met weken van soms vijftig tot zeventig uur. Ik heb ervoor gekozen om nu, nu ik nog gezond ben, mijn leven een andere invulling te gaan geven.”

De keuze om te stoppen met haar werk in het Centrum voor Basis GGZ Dokkum & Burgum, was niet gemakkelijk. “Met cliënten bouw je een band op, en dat is niet heel gemakkelijk om los te laten. Het werk doe ik nog altijd met hart en ziel. Bovendien is de praktijk wel een beetje mijn kindje geworden. Maar het is tijd voor iets anders.”

Eizenga begon in 2007 samen met Josee Lodder aan de praktijk voor basis GGZ in Dokkum en Burgum. Op een zolderruimte boven de Regiobank werden de eerste behandelingen gegeven. Eizenga volgde toen nog de opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog. Toen in 2008 daarvoor het diploma werd gehaald ging Eizenga alleen door. In 2009 betrok ze een pand aan de Oostersingel in Dokkum, waar de praktijk nog altijd gevestigd is. “Dat was een hele beslissing, zo midden in de crisistijd. Maar ik heb destijds doorgezet, en kijk er nu met voldoening op terug.”

Door de jaren heen groeide het cliëntenbestand en breidde de praktijk uit. In 2013 werd de praktijk uitgebreid met orthopedagoog-generalist Aukje Eringa en daarmee konden voortaan ook kinderen van 0 tot 18 jaar met hun ouders terecht in de praktijk voor individuele- en systeemtherapie. In 2016 volgde Marloes Mandjes-Terpstra, die als GZ-psycholoog/eerstelijnspsycholoog gespecialiseerd is in het verwerken van met name seksuele trauma’s. Vorig jaar kwam GZ-psycholoog Jeannette de Boer het team nog versterken.

“Met dit team durf ik de praktijk met een gerust hart achter te laten”, vertelt Eizenga.

Trots is Eizenga op het zorgprogramma die zij in Dokkum samen met het huisartsencentrum Dokkum en de specialistische GGZ heeft weten te ontwikkelen. “Dankzij onze goede samenwerking kunnen wij beter op elkaar afstemmen en wordt de cliënt vaak beter geholpen. Door onze manier van werken kunnen wij soms voorkomen dat problematiek ontspoort. Een langer durende somberheid hoeft dan niet om te slaan in een depressie, die moeilijker te behandelen is. Ons samenwerkingsverband is bijna uniek in Nederland, en daar zijn we zeker trots op.”

Bij het Centrum voor Basis GGZ Dokkum & Burgum wordt nauw samengewerkt op allerlei fronten. Zo participeert Aukje Eringa in het Kind- en Jeugdteam, waar ook onder andere een fysiotherapeut en een diëtist in participeren. De praktijk is teven aangesloten bij Psyzorg Fryslân, een vereniging die zich richt op meer samenwerking op organisatorisch gebied en opleiding.

Ingaan op specifieke hoogtepunten in haar loopbaan kan, en wil, Johanna F. Eizenga in verband met de privacy van haar cliënten niet doen. “Dan ben ik bang dat mensen zichzelf gaan herkennen in het verhaal.” Desondanks heeft haar loopbaan veel bijzondere hoogtepunten gekend. “Ik vind het heel bijzonder dat je in een periode in iemands leven, waarin men denkt even niet verder te kunnen, een schakel kunt zijn waardoor iemand toch weer verder kan. Het mooiste wat ik kon bereiken is dat ik mezelf overbodig maakte. Dat heeft mij altijd veel energie gegeven.”

Het werk in het Centrum voor Basis GGZ Dokkum-Burgum gaat per 1 maart gewoon verder, maar dan zonder Eizenga. Zij gaat verhuizen naar Zweden. Aukje Eringa, Marloes Mandjes-Terpstra en Jeannette de Boer zetten de praktijk zoals die is opgericht door Johanna F. Eizenga voort.

Tekst en foto: Johanna Kommerie