Volop sneeuwpret op Ameland

AMELAND - Terwijl in de rest van het land zo hier en daar een sneeuwvlokje neerdwarrelt liggen de eilanden bedekt onder een dik pak sneeuw. Zondagmiddag om vier uur is het begonnen en sindsdien heeft het eigenlijk constant gesneeuwd. De verwachting is dat dit de komende dagen wel even zal aanhouden. Op Ameland ligt op sommige plekken al vijf centimeter sneeuw en dat zorgt voor veel vertier. Kinderen halen hun sleetjes tevoorschijn, arresleden rijden door de straten en op het strand laten waaghalzen hun sleetjes door auto’s over de sneeuwlaag trekken.

Die sneeuwval heeft te maken met het snow lake-effect: een in de Verenigde Staten vrij bekend, maar in Nederland zelden voorkomend natuurfenomeen.

Bij dit zogenaamde warmwatereffect trekt koude lucht over het warmere zeewater. De lucht wordt dan onstabiel en daarna ontstaan wolken, waaruit hevige sneeuwbuien kunnen vallen.

Deze buien trekken heel langzaam het land op en daardoor kan er veel sneeuw vallen. De stroming is westelijk, maar de wind waait op de grond uit oostelijke of noordoostelijke richting. De sneeuw blijft dan liggen vanwege de koude wind.