Pro Rege en Maranatha goed voor stevige koorzang

Dokkum - Telt het Christelijk Mannenkoor Pro Rege uit Dokkum een behoorlijk aantal leden, de Christelijk Gemengde Zangvereniging Maranatha uit Ermelo is ook bepaald geen klein koor.

Beide koren traden zaterdagavond op in de Grote Kerk in Dokkum en zongen onder leiding van respectievelijk Dirk Norbruis en Wim Magré het geestelijke repertoire, dat iedere zaterdagavond op de tv te beluisteren valt in het programma ‘Nederland Zingt’.

De aanwezigen in de Grote Kerk maakten dit programma min of meer live mee en bleken zeer content met al het gebodene.

Lees de gehele recensie in het Nieuwsblad Noordoost Friesland van aankomende dinsdag.

Wat Maranatha betreft, bestond dit uit koraalbewerkingen van Bach, lijdens- en opstandingsliederen en het overweldigende ‘De Himmel rühmen des ewigen Ehre’ van Ludwig van Beethoven.   

Pro Rege kwam met psalmbewerkingen, een spiritual en uit het Duits of Engels vertaalde gezangen.

Beide koren vertolkten hun repertoire uitstekend en vulden de kerkruimte, wanneer de dynamiek het uiterste van hen vroeg, volledig.

Van groot belang daarbij was de goed verzorgde en steun biedende orgelbegeleiding van Anja Heikamp-Kommerie en de sprankelende pianobegeleiding van Wilbert Magré.  Orgel-en pianoklanken samen vormden een mooi fundament.

Wat de organiste als soliste aan bagage in huis heeft, kwam naar voren in het uitgebreide voorspel bij het lied ‘Geprezen zij de Heer’, op de melodie van ‘Rule Brittania’.

De slotnoot van de instrumentale inleiding betekende het begin van een door iedereen enthousiast meegezongen lied.

Behalve in dit lied, was er ook sprake van samenzang in ‘Gij, die van alle sterren houdt’ en in ‘Eens als de bazuinen klinken’.

Een lied, dat niet op het programma stond, maar waarin het Friese publiek ongetwijfeld enigszins meezong, was het door Pro Rege als verrassing ingezette ‘Dêr’t de dyk it lân omklammet’.

Omdat uiteraard geen van beide begeleiders van het zingen van dit lied op de hoogte was gesteld, moest het a capella worden uitgevoerd.

Ter afwisseling van de koorzang voerde het duo Magré & Magré - vader Wim en zoon Wilbert - een vierhandig ‘Rondeau Militaire’ van Anton Diabelli uit. Het ferm bedoelde stuk werd ferm uitgevoerd en oogstte veel bijval.

Het concert was zodanig van opzet, dat de climax aan het einde kwam. Beide koren vormden één massaal koor en zongen vol overtuiging het lied ‘Lichtstad met uw paarlen poorten’ en de compositie ‘Dank sei dir Herr’ van Georg Friedrich Händel.

Tekst: Rennie Veenstra

Foto's: Jan van Empel