Actievoerders Greenpeace op boorplatform

SCHIERMONNIKOOG - Actievoerders van Greenpeace hebben donderdag het boorplatform bezet waar vrijdag zou worden begonnen met proefboringen voor eventuele gaswinning. Het viertal heeft in hangende tentjes de nacht doorgebracht op het platform boven Schiermonnikoog. Een dag later zijn de door de kustwacht van het platform gehaald. Eerder die dag arresteerde de politie al drie Greenpeace-leden in de haven van Lauwersoog. Zij waren op minder dan 500 meter van het platform geweest. Dat mag niet. De eigenaar van het booreiland, Hansa Hydrocarbons, gaat aangifte tegen Greenpeace doen, omdat de actie een 'gevaarlijke en onverantwoorde situatie oplevert'. Op het eiland zelf krijgt de bezettingsactie bijval van Werkgroep Horizon Schiermonnikoog. Op het strand hingen zij spandoeken op en zorgde voor een lawaaiprotest.

Vorig jaar werd bij een eerste proefboring aangetoond dat er gas in de bodem van de Noordzee zit, zo'n twintig kilometer ten noorden van het eiland. Het Britse olieconcern Hansa Hydrocarbons wil nu nog een keer boren om te kijken of het om een winbare hoeveelheid gas gaat.

Het ministerie van Economische Zaken heeft een vergunning voor de proefboring afgegeven en als de bedrijven daadwerkelijk gas willen gaan winnen moet er een nieuwe vergunning worden aangevraagd. proefboringen De boringen gaan twee tot vier maanden in beslag nemen.

Hansa benadrukt dat de gevolgen voor natuur en milieu uitvoerig worden onderzocht. Greenpeace is daar niet gerust op.