Beelden van de Markt in Dokkum gesloopt

DOKKUM - De veelbesproken witte beelden op de Markt in Dokkum zijn woensdagmorgen gesloopt. De beelden brokkelen af op het moment dat ze zouden worden herplaatst en dus kwam aan het kunstwerk definitief een eind. De beelden, het kunstwerk heeft officieel de naam ‘Vitae’, staan zo’n tien jaar in Dokkum. Ze werden ontworpen door Groenewoud & Buij, als onderdeel van het Bonifatiusconvent waarvoor medio 2004 door architect Broor Adema plannen zijn gemaakt. De kunstenaars reageerden eerder teleurgesteld. Zij gaven aan het erg jammer te vinden dat hun kunstwerk nooit de kans heeft gehad om zich goed te presenteren op een ‘aangeklede’ Markt.

Start van Bonifatiusroute

Kunstwerk Vitae verbeeldde de kersteningsperiode van Friesland en Dokkum door belangrijke bisschoppen Willibrord, Bonifatius, Willehad en Liudger, die in een tijdsspanne van ongeveer 100 jaar verantwoordelijk waren voor de moeizame evangelisering van het rijk der Friezen. Ze waren in het kunstwerk in één scene samengebracht als waren ze met elkaar en de vloer versmolten. Bonifatius was de liggende figuur. Liudger, zelf een Fries en ook wel ‘de overwinnaar’ genoemd, heeft plaats genomen op de tumulus (grafheuvel) van Bonifatius, terwijl Willehad halverwege is. Willibrord tenslotte staat afzijdig, hij is weliswaar met de kerstening begonnen, maar heeft Dokkum nooit bereikt. Vitae vormt de start van de Bonifatiusroute en voert de bezoeker door de stad langs de stalen iconen over Bonifatius waarbij in de Bonifatiuskapel en in museum Dokkum (permanente expositie in beeld en geluid) de persoon Bonifatius verder tot leven wordt gebracht. Vitae verbeeldt met de andere kunstobjecten (Sokkel, Pilaren, Tol, Skelp en Masten) de ontwikkeling van de stad.

IJsfontein

De IJsfontein die Dokkum cadeau krijgt in het kader van Leeuwarden Kulturele Hoofdstad 2018, heeft als aanjager voor plannen voor de Markt gediend. Tegelijkertijd zorgt het nieuwe kunstwerk ervoor dat de oude beelden worden weggehaald. Het idee voor De IJsfontein is geïnspireerd op het ademen en de ijsbaarden van sommige Elfstedenrijders wanneer ze Dokkum – ‘de hel van het Noorden’ – tijdens de Elfstedentocht bereiken. Het plan van kunstenares Birthe Leemeijer met het ontwerp voor de IJsfontein. Met natuursteen, tal van bankjes met lichtstrips, verlichting op vier verschillende hoeken, bomen die al redelijk wat jaren oud zijn en worden uitgelicht en de contouren van de voormalige Abdijkerk in de bestrating verwerkt wordt de Markt om de IJsfontein voor miljoenen opnieuw ingericht. Op vrijdag 18 mei 2017 is de officiële opening gepland van alle elf fonteinen.

Foto’s Wytse Pyt de Jager en Jan van Empel