MindUp Dokkum geopend

Dokkum - Dinsdag 23 januari openden wethouder Esther Hanemaaijer en directeur Ingemarit van der Wal om 14.00 uur precies de deuren van de nieuwe locatie van MindUp aan de Hogedijken 18-3 te Dokkum.

Na een korte toespraak en het doorknippen een groot vel papier, waarop een symbolisch gedicht stond, kon het toegestroomde publiek over een rode loper en via een ballonnenboog het pand betreden. Meteen bij binnenkomst werden de belangstellenden getrakteerd op lekkere hapjes en vers gemaakte smoothies, alles biologisch en in eigen keuken bereid. Vervolgens kon iedereen  alle vertrekken van het pand bewonderen en kreeg men uitleg over MindUp middels een powerpointpresentatie.
MindUp is onderdeel van GGZ Fryslân met locaties in Drachten, Leeuwarden, Heerenveen, Franeker, Sneek, Sint Nicolaasga en Dokkum en begeleidt mensen met een psychiatrische stoornis of psycho-sociale problematiek, die hen beperkt bij het wonen, werken en meedoen in de samenleving. Voor sommige mensen is dat namelijk niet vanzelfsprekend. Ze hebben door psychische problematiek moeite om te werken, een goede dagstructuur op te bouwen of ondervinden problemen bij dagelijkse activiteiten en het zelfstandig wonen. MindUp zet deze mensen weer in hun eigen kracht.
Cliënten kunnen bijvoorbeeld trainingen volgen waar ze vaardigheden leren die nodig zijn bij het wonen en werken, of onder begeleiding werkervaring opdoen bij een extern bedrijf of binnen een werkplek van MindUp. Zo worden er onder andere cursussen solliciteren, budgetteren, autonomie, 'Op weg naar Herstel' en 'Design je Leven' gegeven. Voor sommigen is het meedoen aan activiteiten een eerste stap naar herstel. Ook daarbij geven de medewerkers van MindUp begeleiding. Zo is er in het kader van een gezondere leefstijl een groep van achttien personen onlangs gestopt met roken, er wordt meegelopen met de Avondvierdaagse, men kan er samen wandelen, fietsen, zwemmen en er kan aan fitness gedaan worden.
Er worden ook prachtige werken geschilderd ten behoeve van de Kunstuitleen. In de houtbewerking, de knutselshop en in het naaiatelier worden leuke hebbedingetjes en kaarten gemaakt, die verkocht worden via de webshop of via de winkel, die op een aantal locaties aanwezig is. Maar ook voor een kopje koffie, een fijn gesprek of het lezen van de krant, kan men bij MindUp altijd terecht. Er wordt aandacht besteed aan de bestrijding van eenzaamheid en de samenwerking met verschillende organisaties zorgt voor verbinding, wat uiteraard ook erg belangrijk is. Eén plus één is drie, luidt het motto van MindUp Dokkum.
Zo'n 90% van alle cliënten van MindUp Dokkum heeft een Christelijke achtergrond, iets wat de mensen éxtra bindt, ze komen uit Dokkum en omliggende dorpen en hebben allen een GGZ-indicatie.
Alles is gericht op individuele rehabilitatie, want de één heeft meer tijd nodig dan de ander. Verder is het belangrijk te weten dat cliënten altijd terug mogen komen, mochten ze een terugval krijgen of zich een keer niet goed voelen. MindUp Dokkum fungeert als vangnet voor degenen die dat nodig hebben.
Zeker vijftien jaar lang was MindUp Dokkum gevestigd aan de Oostersingel 15, maar deze locatie was echter verouderd en alles moest gemoderniseerd worden. Aan de Hogedijken is alles gelijkvloers en kunnen de gemiddeld tachtig cliënten die er wekelijks vertoeven, volop gebruik maken van de mooie ruimtes die het pand rijk is. Mensen komen een ochtend of een middag, het is niet de bedoeling dat men tien of elf uur binnen verblijft. Het is dus geen dagbesteding, maar alles is gericht op het terugkeren naar de arbeidsmarkt. Om die reden wordt er ook niet met vrijwilligers gewerkt, omdat MindUp Dokkum haar cliënten zélf wil laten groeien tot vrijwilligers tót ze naar 'buiten' gaan.
Annet Oving is fulltime werkzaam als activiteitenbegeleidster bij MindUp en is tezamen met twee parttime medewerkers en een tweetal stagiaires verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van MindUp Dokkum. Tijdens haar 24-jarige loopbaan bij het GGZ heeft zij inmiddels alle Friese locaties van MindUp leren kennen en enthousiast legt zij uit, wat Dokkum nou zo bijzonder maakt. "Alle mensen helpen elkaar hier, dat maakt het écht bijzonder", aldus een trotse Annet. "Het unieke aan Dokkum is het samenwerken, het mogen groeien en het grote cursusaanbod". En dat laatste is met name te danken aan deze zeer enthousiaste en gedreven activiteitenbegeleidster.
Tekst en foto’s Marjan Reijenga