Nieuw college Ameland

BALLUM - Twee maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen heeft Ameland een nieuw college. Vorige week zegde Ameland ‘82 het vertrouwen op in het college met Algemeen Belang Ameland. Aanleiding was de aangekondigde overstap van Alice de Jong-Gransbergen naar het CDA. Ameland ‘82 verlangde dat zij haar raadszetel opgaf, maar dat weigerde ze.

Eind vorige week kwamen ABA, CDA, VVD en PvdA een nieuwe coalitie overeen.

In de maandag gehouden vergadering leverde wethouder Peter Pot van Ameland ‘82 zijn wethouderschap in. Eigenlijk was dat een formaliteit, want hij had al eerder zijn vertrek aangekondigd omdat hij een baan in een klooster heeft aangenomen. En ook het aftreden van Piet IJnsen (ABA) was voor de vorm, want hij werd even later herkozen. De tweede wethouderspost wordt nu ingenomen door Joop Lodewijks van het CDA. Beiden werden gekozen met acht stemmen voor en drie blanco.

Na de installatie van de wethouders herhaalde burgemeester Albert de Hoop zijn op de nieuwjaarsreceptie geuite wens dat de raadsleden zich met elkaar zullen verzoenen. „Jullie moeten met elkaar verder.”